1. Anasayfa
  2. Bilgi

B12 Vitamin Eksikliği Nedir Ve B12 Vitaminin Önemi

B12 Vitamin Eksikliği Nedir Ve B12 Vitaminin Önemi
b12 vitamin eksikligi b12 vitamin onemi
0

İnsan sağlığı üzerinde çok fazla olumlu etkisi bulunan vitaminler, etkilerini gösterebilme özelliklerine göre iki farklı gruba ayrılmaktadır. Bu gruplar su ve yağda çözünebilen vitaminler olarak adlandırılmaktadır. Toplum olarak en fazla eksikliğini yaşadığımız B12 vitamini suda çözülebilen vitaminler grubunda yer almaktadır.

Modern hayatın getirdiği en önemli rahatsızlıkların başında unutkanlık gelmektedir. Unutkanlığın önüne geçebilmek için çok güçlü bir sinir sistemine sahip olmak ve bunları başarmak içinde bu vitamin deposunun yeterli düzeyde olması gerekmektedir. İşte b12 vitamini nedir? sorusunun cevabı, güçlü bir sinir sistemine sahip olmakla eş değerdir. Maalesef ki bu vitaminin ne kadar önemli olduğu eksikliği neticesinde yaşanılan sağlık sorunları ortaya çıkmadan anlaşılmıyor. Eksikliğini gidermek için tüketilen gıdalar ve vitamin takviyeleri bile bazen yeterli olmayabiliyor. Vücudun depolarını doldurmakta en çok zorlandığı vitamin B12’dir.

B12 vitaminin önemi nedir

Kan hücrelerinin çekirdek olgunlaşması çok önemli olan bu vitamini sayesinde gerçekleşmektedir. Kansızlık sorunu yaşayan insanlar için demir depolarını yükseltmek ne kadar önem teşkil ediyorsa kansızlık tedavisinde B 12 nin rolü bir o kadar fazladır. B12 vitaminin faydaları nelerdir? diye yapılan araştırmalar gösteriyor ki sadece hafıza ve kan hücreleri üzerinde etki olmuyor. Bunların yanı sıra bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir,tüketilen karbonhidratların emilimi için gereklidir.

Vücudumuz için gerekli olan hemen hemen bütün vitaminleri hayvansal ve bitkisel gıdalardan karşılamak mümkündür. Ancak bazı vitaminleri hem hayvansal hemde bitkisel gıdalardan temin etmek mümkün değildir. İşte B 12 vitamini de sadece hayvansal gıdaların içeriğinde bulunmaktadır. Aslında insan vücudu kendi B 12 vitaminini üretebiliyor. Ancak, probiyotik bakterilerin üretmiş olduğu B 12, kalın bağırsak tarafından emilemeden idrar yoluyla dışarıya atılmaktadır.

Hayvansal gıdalarda bulunmasının nedeni ise insan sindirim sistemine göre hayvanların sindirim sistemi daha farklı çalışmaktadır. Hayvanlar dışkılama yapmadan önce geviş getirdikleri için yedikleri bitkilerde bulunan vitaminler vücutları tarafından emilir. Bu sayede et ve et ürünleri içerisinde bol miktarda B vitamini bulunur. Hiçbir şekilde hayvansal gıda tüketmeyen vegan ve vejeteryan kişilerin doğal yollarla bu vitamini karşılamaları mümkün değildir.

Düzenli olarak hayvansal tüketmesine rağmen bazı kişilerin B 12 vitamin değeri düşük çıkmaktadır. Bunun nedeni ise bu vitaminin içinde kobalt minerali bulunmasıdır. Yaş ilerledikçe vücudun gereksinim duyduğu B 12 vitamini artmaktadır. Ayrıca kullanılan ilaçlar hayvansal gıdalardan alınacak vitaminin emilimini güçleştirmektedir. Doğal yollarla vitamin seviyesi yükselmeyen kişilerin mutlaka doktor kontrolünde ağız yoluyla yada iğne yoluyla B 12 vitamin takviyesi alması gerekmektedir. Yaşı ilerlemiş kişilerin alzehimer ve demans gibi hafızayı etkileyen hastalıkları önlemek için bu vitamine ihtiyaçları olduğu gibi gelişim çağındaki çocuklarında kansızlık ve beyin gelişimleri için B 12’ye ihtiyaçları bulunmaktadır. Peki. b12 vitamin eksikliği belirtileri nelerdir?

B12 vitamin eksikliği nasıl anlaşılır

Kan tahlili yaptırmadan da bazı belirtiler bu vitaminin eksik olduğunun göstergesi olabilir.Sürekli yorgun ve halsiz hissetme, unutkanlık, odaklanma ve dikkati belirli bir konu üzerinde tutmakta zorluk çekme, ellerde ve ayaklarda uyuşma olması, kas ağrıları, depresif ruh hali gibi belirtiler eksiklik göstergesi olabilmektedir.

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir