1. Anasayfa
  2. Bilgi

Bağlı Kredi Sözleşmesi Nedir?

Bağlı Kredi Sözleşmesi Nedir?
0

Bağlı kredi sözleşmesi, bir ev- konut almak için satıcı firmanın anlaşmalı olduğu bankalardan birinden, alınacak konut için, alıcı kişinin başvurduğu kredidir. Bu kredi, ev sahibi olmak için alınan bir kredi iken, işler, daima yolunda gitmeyebilir. Yani kredi alındığı halde, ev teslimi gecikmiş olabilir ya da ev hiçbir şekilde teslim edilmemiş olabilir. Bu durumda kredi alan kişinin mağduriyeti ne olacaktır?

Bu makalede, bağlı kredi nedir bağlı kredi alan kişinin ev sahibi olmaması durumunda neler yapabileceğini anlatmaya çalışacağız. Bağlı kredi, ev satan firma, banka ve sizi bağlayan bir kredidir. Siz ev sahibi olmak için, söz gelimi henüz inşaatı bitmemiş bir evi satın almak için krediyi aldığınızda, kredi sizinle banka arasında bir bağ meydana getirir. Ancak tamamlanmayan ev, hiç tamamlanmazsa ne olacaktır.

Bitmemiş İnşaat için Bağlı Kredi

Dairenizin fiyatı teslim tarihi konusunda firma ile anlaşma sağlandıktan sonra, firma sizi bir bankaya yönlendirecektir. Siz de bu bankaya giderek, “bağlı kredi” başvurusunda bulunacaksınız.

Bağlı kredi, belirli şartlar yerine getirilmişse size verilen kredi anlamına geliyor. Bankanın anlaşmalı olduğu inşaat firmasından ev satın almayı taahhüt ettiğinizde banka size bu krediyi verir. Almazsanız da vermez.

Kredinizi onaylandığında siz de kredileri azar azar geri ödemeye başlarsınız. Bir müddet geçtikten sonra, sizinle satıcı firma arasında pürüzler ortaya çıkabilir. ,firma batabilir, evinizin yerinde yeller esebilir.

Ev söz verildiği zamanda tamamlanmayabilir. Ancak siz hala kredi ödüyorsunuzdur. Bu durumda siz hem ev sahibi olmamış oluyorsunuz hem de kredi ödemesi yapmış oluyorsunuz. Bu durum sizin mağdur olmanıza yol açıyor. Fakat sizi koruyan bir kanun var. Tüketicinin korunması kanununun 35. Maddesini okuyunuz.

Kanunda da açıkça ifade edildiği gibi; karşı firma evinizi size söz verilen sürede vermediğinde siz de ödediğiniz parayı geri almak istediğinizde, evin teslim tarihini geçen 1 yıl içinde, hakkınızı arayabilirsiniz. Bir yıl geçtikten sonra hak arama süreci bitiyor. Söz konusu 1 yıl içinde bankaya ödediğiniz parayı geri almanız için 1 yıl içinde, hem bankaya hem de evi size satan firmaya ihtarname çekmek gerekiyor bir başka ifade ile evi almaktan vazgeçtiğinizi onlara bildirmeniz gerekiyor. Bu durumda banka, ihtarname üzerine, krediyi durduracaktır. Krediyi durdurmazsa bu kez ilgili şehirde tüketici mahkemesine gitmeniz gerekecek. Bu mahkemeye, hem kredinin iptal edilmesi hem de ödediklerinizin faizi ile beraber size iade edilmesini talep edebiliyorsunuz.

Zaman aşımı sorununa riayet ederek, dairenin olması kararlaştırılan teslim tarihinden sonraki 1 yıl içinde, mahkemeye dava açmanız gerekiyor. Eğer bu süreyi geçerseniz, hakkınızı kaybedersiniz. Firma ile imzaladığınız sözleşmeye göre evin teslim tarihi 1 mart 2020 ise, sizin 1 mart 2021 yılına kadar, tüketici mahkemesine bu davayı açmanız gerekiyor. Öncesinde tabi ki ihtar göndermeniz de gerekiyor. Bu 1 yıl süreye çok dikkat etmeniz gerekiyor. Mahkeme, açıkça belirtilen kanun çerçevesinde sizin lehinize karar verecektir.

Ödediğiniz paraların faizi ise beraber size geri ödenmesi kanunlar çerçevesinde gerçekleşecek ve sizin mağduriyetiniz ortadan kalkacaktır.

Bu yazıdan da anlaşılacağı gibi, evin size teslim tarihini takip eden, 1 yıl içinde bu itirazı yapmanız hayati öneme sahiptir.

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir