1. Anasayfa
  2. Bilgi

Dünyanın 7 Harikası Nelerdir?

Dünyanın 7 Harikası Nelerdir?
1

Dünyanın 7 harikası nelerdir ve bu 7 harikanın nerede olduğunu bilmek genel kültür açısından oldukça önemlidir. En umulmayan, ıssız ya da en gözde yerlerde çeşitli tarihi olaylara ve doğal afetlerin etkisinde kalan harikalar bulunmaktadır.

Peki, bu harikalar nasıl oldu da bir liste haline geldi? 7 harikayı kim belirledi de bizler bunu genel kültür olarak kabul ettik? Bu gibi soruların tüm cevapları bu yazıda yer almaktadır.

Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında bu genel kültür konusunu bilemeyerek elenen birçok kişiyi mutlaka görmüşüzdür. Aslında doğru bildiğimizi yanlışları düzeltmek bizleri bir seviye daha ileriye taşıyacaktır. Bunun nedeni zaman zaman değişen bilgilerdir. Evet, her ne kadar harikaların değişemeyeceğini düşünsek de bu liste zaman içerisinde değişiklik gösterebiliyor.

Oylama neticesinde ortaya çıkan dünyanın 7 harikası listesi eski ve yeni olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Eski harikaların yerinin zamanla değiştiğini fark etmek kimi kişilerde üzüntüye sebep olabilmektedir.

Dünyanın 7 harikası Babil’in Asma Bahçeleri, Keops Piramidi, Zeus Heykeli, Rodos Heykeli, Artemis Tapınağı, İskenderiye Feneri ve Halikarnas Mozolesi gibi harikaları içermektedir. Onur ödülü alan Keops Piramidi gibi diğer harikaları da görmeyi dileyen milyonlarca insan, dünyanın bir ucundan diğer ucuna kadar gelmektedir.

Dünyanın 7 harikası Türkiye sınırları içerisinden bir eser içermemektedir fakat yeni listede Ayasoyfa aday olarak gösterilmiştir. Dünya çapında harikalar listesine giremeyen Ayasofya, Türkiye için çok değerli bir yapıttır.

Hagia Sophia in Istanbul, Turkey

Dünyanın 7 Harikası Neden Değişti?

Dünya üzerinde değişiklik gösteren pek çok şey bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de dünyanın 7 harikası listesidir. İnsanlar var oldukça doğaya ve yaşama izler bırakmaktadır. Bu izlerden kimisi de birer seçki olarak karşımıza çıkmaktadır. Elbette ki bu seçkilerin sonsuza kadar var olmasını beklemek veya en iyisi olduğunu düşünmek yanlış olur.

İsviçre, zamanında dünya harikası olan güzellikleri günümüzde görülmeye değer olan yenileriyle değişmesi gerektiği kanaatine vardı. Hal böyle olunca tarihi ve doğal güzelliklerin yeniden listelenmesi adına çalışmalar sunmuştur. Öyle ki dünyanın 8. harikası 2020 yılında araştırılmaya başlandı.

Green Globe On Moss – Environmental Concept

Yaklaşık 6 yıl süren oylama sonucu 7 Temmuz 2007 tarihinde dünyanın çeşitli yerlerindeki insanlar tarafından belirlenmiştir. Böylelikle yeni bir liste çıkartılarak dünyanın 7 harikası oluşmuş oldu. “New7wonders” isimli etkinliği gerçekleştiren İsviçre, yeni bir dünya harikaları listesini hazırladı.

Kurtarıcı İsa Heykeli (Christo Redentor)

Türkçesi Kurtarıcı İsa Heykeli olan bu heykel, Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde yer almaktadır. Bütün şehri tamamıyla kaplayan Corcovado Dağı’nın zirvesinde yer alan heykel, Brezilya’nın Özgürlük Anıtı olarak anılmaktadır. Heykelin bulunduğu bölge Tijuca Milli Parkı’dır. Christo Redentor, 12 Ekim 1931’de muhteşem bir resmi törenle açılışı yapılmıştır.

8 metre uzunluğa sahip bir kaidenin üzerine 30 metrelik heykel konuldu. Heykel 1.145 ton ağırlığında olup betondan yapılmıştır. Sağlam durması adına dış katmanında sabun taşı kullanılmıştır.

Machu Picchu

Peru’da yer alan And Dağları’nın Urubamba Vadisi’nin zirvesinde 1450 zamanında kurulmuş bir şehirdir. Machu Picchu şehrinde bulaşıcı hastalıklar nedeniyle ölüm sayısının artması sonucu günümüzde lamalar ve alpakalar yaşamaktadır. Dünyanın 7 harikası olan bu şehir, taşlardan yapılmış en az 3000 basamaklı sağlam merdivenlerden oluşmaktadır.

Machu Picchu, İspanyol istilasından kaçan kişilerce kurulan bir şehir olduğu yönünde tahminlere de konu olmuştur. Öyle ki, olası sel afetlerine karşı dahi sağlam bir yapı tasarlanmıştır.

The Machu Picchu in HDR – amazing magical special picture

Çin Seddi

2200 senedir sapasağlam ayakta duran Çin Seddi, ülkeyi düşmanlardan korumak amacıyla inşa edilmiş bir duvardır. M.Ö. 221’de yapımına başlanan Çin Seddi, Moğol ve Türk boylarına karşı Çin’i korumak için inşa edilmiş olan dünyanın en uzun savunma hattı olarak tanımlanmaktadır.

Bu kadar meşakkatli bir yapıtın dünyanın yeni 7 harikası olmaması elbette ki şaşırtırdı. Pandemiden önce dünyanın birçok yerinden bu duvarı görmek için gelen pek çok turist vardı. Yine de genel anlamda ziyaret eden turistlerin sayısında uçuk bir oranda azalma olduğunu söyleyemeyiz.

Great Wall of China

Chichen Itza

Itza Maya Medeniyeti tarafından inşa edilen Chichen Itza, piramide benzeyen bir yapıdır. Dini merkez olarak kullanılan yapıya Kukulkan diyenler de bulunmaktadır. Kukulkan, Maya mitolojisinde çift başlı, tüylü bir yılandır. Bu nedenle yapıyı Kukulkan’a benzetmişlerdir.

Ancient Teotihuacan pyramids and ruins in Mexico City

91 basamaktan oluşarak 24 metre yüksekliği erişilmiştir. Piramidi andıran yapı Valladolid ve Merida şehirlerinin arasındadır. Dünyanın 7 harikası tapınak olarak da kullanılan eserler içermektedir. Bunlardan birisi de Chicken Itza’dır ve şehrin her yerinden bu tapınak görülmektedir.

Tac Mahal

Dünya harikalarının içerisinde yer alan Tac Mahal, dünya tarihinin en güzel aşklardan birisine de şahitlik etmektedir.  Hindistan’da bir anıt mezar niteliğinde olan bu yapıt, aşka inanmayan kişilere de bir gösterge olmuştur.

Babür İmparatorluğu’nun 5. hükümdarı Şah Cihan, eşinin ölümü üzerine 1631 – 1654 yıllarında dünyanın yeni 7 harikası listesinde yer almayı başaracak nitelikte bir anıt mezar inşa etmiştir.

Taj Mahal, Agra, India, on sunset

Mümtaz Mahal’ın vefatı üzerinde inşa edilen anıta Şah Cihan vefat edince o da defnedilmiştir. Eşine duyduğu sonsuz sevgi ve saygı ile anılan Şah Cihan’ın inşa ettirdiği Tac Mahal, Hindistan’ın Agra kentindedir.

Petra

Nebatiler’e başkentlik yapmış olan Petra’nın tarihi 6000 yıllık bir zaman dilimine dayanmaktadır. Çöl üzerinden geçerek ticaret yapanlara durak olan şehir, bu kişilerden aldığı paralarla zengin olmuştur. Bu sayede çeşitli dinlere de ev sahipliği yapmıştır. Petra, Roma İmparatorluğu tarafından saldırıya uğradıktan sonra yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.

Ürdün’ün eserlerinden birisi olan ve dünyanın yeni 7 harikası kimliğiyle akıllara kazınan Petra, oldukça geniş bir alanda bulunmaktadır. Ziyarete gelen turistlerin en az 1 – 2 günü sadece Petra için ayırmaları gerekecektir. Ayrıca Kolezyum gibi Petra da UNESCO Dünya Mirası Listesi‘nde yer almaktadır.

Kolezyum

Film sahnelerine de konu olan Kolezyum, gladyatörlerin dövüştüğü bir savaş alanıdır. İtalya – Roma’da yer almaktadır. M.S. 72’de inşa edilen Kolezyum, antik amfi tiyatro sahnesi alanıydı. Zamanla hasara maruz kalmış olsa dahi yine de günümüzde oldukça ilgi çekmektedir.

Colosseum in Rome and morning sun, Italy

Roma İmparatorluğu’nun tüm şıklığını bizlere yansıtan bir yapıt olmasın nedeniyle milyonlarca kişinin ziyaret alanı haline gelmiştir. 2000 senedir ayakta duran Kolezyum mimarisinin adı eskiden Arena olarak anılmaktaydı. Bilinmeyen bir nedenden sonra tiyatro alanı girişinde bulunan heykelden ismini almıştır. Diğer bir yandan Kolezyum, UNESCO Dünya Mirası Listesi içerisinde yer almaktadır.

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 27/06/2021

    bilgilendirme için yazılmış ve harika bir anlatım. Verilen bilgiler yüksek kalitede ve öğretici olarak girilmiş. Görseller ile renklendirilmiş olan içerik gerçekten öğretici ve bir o kadar da ilgi çekici. Emeğinize sağlık…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir