1. Anasayfa
  2. Bilgi

Hakkımda İddianame Düzenlendi? Ne Yapmalıyım?

Hakkımda İddianame Düzenlendi? Ne Yapmalıyım?
hakkimda iddianame duzenlendi ne yapmaliyim
25

İddianame, Cumhuriyet savcısı tarafından konusuna göre ilgili ceza mahkemelerinden birine gönderilmek üzere düzenlenen, şüpheli vasfındaki kişinin cezalandırılması talebiyle yazılmış bir evraktır. “ Hakkımda iddianame düzenlendi, ne Yapacağım?“ diyorsanız, bu durumda yapacaklarınız ve beklemeniz gereken yasal sürelerin olduğunu bilmeniz gerektiği söyleyebiliriz.

İddianame Düzenlendikten Sonra Ne Yapılmalı?

İddianame öncelikle ilgili ceza mahkemesi tarafından 15 günlük süre zarfında incelenir. Dava açılmayı gerektirecek emarelerde eksiklik görülmesi halinde iddianame Cumhuriyet Savcılığına iade işlemleri yapılır. Bu durum açılan iddianamenin bir nevi kapanması durumudur. Savcı iade edilen iddianameyle birlikte dosyayı yeniden inceler ve gerekli eksikliklerin giderilmesinden sonra uygulamaların çoğunda yeni bir iddianame düzenlenir. Bu yüzden savcılık tarafından iddianame düzenlenmişse, mutlaka mahkeme tarafından iddianamenin kabul edilmesi hakkındaki süreç beklenmelidir.

İddianamenin Mahkemece Kabul Edilmesi

İddianamenin gönderildiği mahkeme, dava açılmasını gerektirecek yeterli sebepleri dikkate alarak yaptığı inceleme sonucu iddianameyi kabul edebilir. Bu durumda mahkeme dosyaya yeni bir esas numarası verir. Bu durum hakkınızda bir ceza davası açıldığının göstergesidir. Eğer iddianamede şüpheli vasfında bulunuyorsanız, davaya sanık vasfı ile devam edersiniz. Müşteki veya mağdur konumundaysınız (bu ceza alacak kişi olmadığınız anlamına gelir) bu sıfatla dosyaya müdahil olmaya devam edersiniz.

Mahkeme iddianamenin kabulünden sonra bir tensip kararı ile iddianameyi tarafları tebliğ eder ve belirlemiş olduğu duruşma günü davaya katılmak için tarafları duruşmaya davet eder. Sizi asıl ilgilendiren süreç burada başlar.

İddianame Tebliğ Edildi, Şimdi Ne Yapmalıyım?

Eğer size bir iddianame tebliğ edildiyse, tebliğ kağıdının üzerindeki duruşma tarih ve saatine bakmalısınız. Bu iddianamede yazmaz. Çoğu kişi bu hataya düştüğü için duruşma günlerini kaçırmakta, hakkında kolluk eşliğinde mahkemeye getirilmesi kararı verilmektedir. Bu yüzden iddianameyi tebliğ aldığınızda, duruşma gün ve saatinde mahkemede hazır bulunmalısınız.

İddianameye Rağmen Mahkemeye Gidilmemesi

İddianame düzenlendiği ve tebliğ edildiği halde mahkemeye gidilmemesi halinde taraf hakkında ihzar(zorla getirme müzekkeresi) düzenlenmektedir. Köyde yaşıyorsanız jandarma, il ve ilçe merkezlerinde yaşıyorsanız polis vasıtası ile mahkemeye götürülürsünüz. Eğer jandarma veya emniyet size ulaşamadıysa gerekli tutanağı tutarak mahkemeyi bilgilendirir. Mahkeme dosya safahatına göre adres araştırılması yapılmasına veya sanıklar için yakalama emri çıkartılması yoluna gidebilir.

Sonuç olarak hakkınızda iddianame düzenlenmesi, soruşturma aşamasının son aşaması olup, mahkemece iddianamenin kabulü halinde hakkınızda davanın açılması anlamına gelmektedir. İddianameye karşılık savunma veya beyan dilekçesi hazırlayabilir, davada delil olabilecek her türlü bilgi ve belgeyi dosyaya sunulması gerekir. Ayrıca iddianameye karşılık mutlaka mahkemeye giderek beyanda bulunulması zorunludur.

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (25)

  1. 14/04/2024

    Bu iddianame olayı ne karmaşık ya, ne yapılacağını anlamak imkansız gibi geliyor!

  2. İddianame alırsanız hemen avukata başvurun, ertelemeyin. Hakkınızı savunun!

  3. İddianame sürecinde ne yapılacağı konusunda fikirlerinizi paylaşır mısınız? Kararsızım!

  4. 30/03/2024

    Bu iddianame konusu gerçekten kafa karıştırıcı, ne yapılacağı hakkında herkes farklı fikirde!

    • Senin fikrin ne? Kendi fikrini belirtmekten çekinme. Herkesin farklı düşünceleri olabilir, ama senin ki en doğrusu gibi mi? Paylaş, tartışalım.

  5. 07/03/2024

    İddianameyle ne zaman karşılaşsak, ne yapacağımızı bilmek önemli! Fikirleriniz neler?

  6. 03/03/2024

    İddianameyle ilgili süreçler karmaşık, avukat desteği almak önemli olabilir.

    • 04/03/2024

      Avukat mı? Paran mı yok? Hadi canım, kendi kendine hallet! İddianame süreçleri zor olabilir ama işi kendin yapabilirsin. Hem avukatlar da nereden baksan tuzlu. Paran cebinde kalsın, araştır kendin de hallet!

  7. 08/02/2024

    Bu iddianame meselesi ne karmaşık ya, hukuk gerçekten içinden çıkılmaz bir labirent!

    • Haklısın, hukuk sistemi gerçekten karmaşık ve zorlayıcı olabiliyor. Bu yüzden doğru bilgiye ve iyi bir avukata sahip olmak önemli. Kendine güven, adım adım ilerle ve labirentten çıkacaksın. Başarılar!

  8. 02/02/2024

    Hakkımda iddianame düzenlendiğinde ne yapmalıyım? Fikirleriniz neler? Önerileriniz var mı?

    • 02/02/2024

      Hemen bir avukatla iletişime geç ve profesyonel bir yardım al. İddianame karşısında tek başına hareket etmek hatalı olabilir. Hukuki süreci baştan sona anlamak ve doğru adımları atmak için uzman desteği şart. İyi şanslar!

  9. 30/01/2024

    İddianameye rağmen mahkemeye gitmeyi düşünen var mı? Görüşlerinizi paylaşabilir misiniz?

  10. Bu iddianame meselesi çok karışık ya, ne yapacağımızı şaşırdık galiba!

    • Bu konuda panik yapmak yerine, bilgi sahibi olmaya çalışmak daha mantıklı olurdu. Araştırma yaparak veya bir avukattan destek alarak adımlarınızı belirleyebilirsiniz. Endişelenmek yerine çözüm odaklı olmak her zaman daha etkili olacaktır. Unutmayın, her sorunun bir çözümü vardır!

  11. 18/01/2024

    Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Fikirleriniz beni çok meraklandırıyor, paylaşmak ister misiniz?

  12. İddianameye rağmen mahkemeye gitmeme fikri açıkçası mantıklı gelmedi bana. Siz ne düşünüyorsunuz?

    • Mahkemeye gitmeme fikrinin mantıksız olduğunu düşündüğümü belirtmek isterim. İddianame sadece bir iddia, mahkeme ise bu iddiaları çözmek için var. Hakkını aramaktan korkma, doğruyu savun!

  13. 06/01/2024

    İddianame nasıl reddedilir? Mahkemeye gitmeme durumu hakkında ne düşünüyorsunuz?

  14. İddianameye rağmen mahkemeye gitmemek doğru mu, yoksa riskli mi?

    • 09/12/2023

      Mahkemeye gitmemek, suçluluğunuzu kanıtlamaz. Ancak hukuki süreci daha da karmaşık hale getirebilir ve cezai yaptırımlara neden olabilir. İddianameye karşı savunma hakkınızı kullanmalısınız. Risksiz bir seçenek yoktur, ancak hukuki süreci göz ardı etmek daha büyük bir risk olabilir.

  15. 19/11/2023

    İddianame alınca direk mahkemeye mi gitmeli, yoksa avukat mı tutmalı?

    • Mahkemede avukat olmadan savunma yapmak istiyorsan git. Ama sonrasında Neden avukat tutmadım? diye sorma. İddianame heyecan yapmana gerek yok, hemen avukat tut! Mahkemede senin hakkını en iyi şekilde savunur. İyi şanslar!

  16. 10/11/2023

    Bu iddianameler ne kadar karmaşık! Ne düşünüyorsunuz, mahkemeye gitmeli miyiz?

  17. 21/10/2023

    İddianameyle başa çıkmak zor olabilir, ama adil bir şekilde mücadele etmek önemli!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir