Halk arasında çeyiz parası olarak anılan nikâh yardımı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için araştırma yapanlara hazırladığımız yazıyla ‘Çeyiz parası nasıl alınır? “Çeyiz parası kime verilir?” Gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Çeyiz parası alıp alamayacağını öğrenmek isteyen vatandaşlar için tüm detaylar yazımızda…
Resmi olarak evlilik yardımı olarak bilinen ancak çeyiz parası olarak bilinen maddi yardım, devlet tarafından belirli koşullar altında evlenecek bir kadına verilir. Devletin verdiği bu haktan kimin yararlanabileceği konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan vatandaşlar internet aramalarında detayları araştırıyor.
Çeyiz Parası Nedir?
Yeni evlilere sadece bir kez verilen ve genel olarak çeyiz parası olarak bilinen evlilik yardımı, evliliğe hazırlanan çiftler tarafından oldukça merak edilmektedir. Evlilik tarihinden itibaren 5 yıl geçerli evlilik parası alabilmek için önce beyanname verilmesi gerekmektedir.
Çeyiz parası kime ve nasıl verilir?
Anne veya babası vefat eden ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan ölüm aylığı alan kızların evlenmeleri halinde aylıkları kesilir. Bu durumun mağduru olmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bir kez evlenen kızlara çeyiz parası olarak bilinen evlilik yardımı veya çeyiz parası ödenir.
Bu ödenek, kız çocuğunun iki yıllık evlilik tarihindeki geliri ve emekli aylığı kadar ödenir. Ancak, bu ödeneği alabilmek için bazı şartlar vardır.
Öncelikle evlilik tarihinden itibaren 5 yıl içinde çeyiz parası başvurusunda bulunmayanlar bu haklarını kaybederler.
01.10.2008 tarihinden sonra ilk kez işe başlayan sigortalıların hak sahipleri için;
Hak kazanan kız, belirtilen süre içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe ile başvurmalıdır. Nüfus kütüğüne evlilik tarihi yazılmamış ise dilekçe ile birlikte evlilik cüzdanının bir nüshasının Kuruma ibraz edilmesi gerekmektedir.
Evlenme ödeneği alan kızların boşanma hakkı olması halinde haklarından doğan gelir ve emekli maaşı ile iade edilirler. Ancak bu kişiler, evlilik ödeneğini aldıkları tarihten itibaren iki yıl içinde boşanırlarsa, bu iki yıllık süre içinde gelir veya emeklilik ödenmez.
01.10.2008 tarihinden önce 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre görev yapan sigortalı kamu görevlilerinin hak sahiplerine;
Evlilik nedeniyle dul ve yetim aylıkları kesilen eş ve kızları ile dul veya yetim aylığı sadece bir defaya mahsus olmak üzere on iki aylık meblağ evlilik ikramiyesi olarak ödenir.