1. Anasayfa
  2. Bilgi

Hakkımda İddianame Düzenlendi? Ne Yapmalıyım?

Hakkımda İddianame Düzenlendi? Ne Yapmalıyım?
hakkimda iddianame duzenlendi ne yapmaliyim
0

İddianame, Cumhuriyet savcısı tarafından konusuna göre ilgili ceza mahkemelerinden birine gönderilmek üzere düzenlenen, şüpheli vasfındaki kişinin cezalandırılması talebiyle yazılmış bir evraktır. “ Hakkımda iddianame düzenlendi, ne Yapacağım?“ diyorsanız, bu durumda yapacaklarınız ve beklemeniz gereken yasal sürelerin olduğunu bilmeniz gerektiği söyleyebiliriz.

İddianame Düzenlendikten Sonra Ne Yapılmalı?

İddianame öncelikle ilgili ceza mahkemesi tarafından 15 günlük süre zarfında incelenir. Dava açılmayı gerektirecek emarelerde eksiklik görülmesi halinde iddianame Cumhuriyet Savcılığına iade işlemleri yapılır. Bu durum açılan iddianamenin bir nevi kapanması durumudur. Savcı iade edilen iddianameyle birlikte dosyayı yeniden inceler ve gerekli eksikliklerin giderilmesinden sonra uygulamaların çoğunda yeni bir iddianame düzenlenir. Bu yüzden savcılık tarafından iddianame düzenlenmişse, mutlaka mahkeme tarafından iddianamenin kabul edilmesi hakkındaki süreç beklenmelidir.

İddianamenin Mahkemece Kabul Edilmesi

İddianamenin gönderildiği mahkeme, dava açılmasını gerektirecek yeterli sebepleri dikkate alarak yaptığı inceleme sonucu iddianameyi kabul edebilir. Bu durumda mahkeme dosyaya yeni bir esas numarası verir. Bu durum hakkınızda bir ceza davası açıldığının göstergesidir. Eğer iddianamede şüpheli vasfında bulunuyorsanız, davaya sanık vasfı ile devam edersiniz. Müşteki veya mağdur konumundaysınız (bu ceza alacak kişi olmadığınız anlamına gelir) bu sıfatla dosyaya müdahil olmaya devam edersiniz.

Mahkeme iddianamenin kabulünden sonra bir tensip kararı ile iddianameyi tarafları tebliğ eder ve belirlemiş olduğu duruşma günü davaya katılmak için tarafları duruşmaya davet eder. Sizi asıl ilgilendiren süreç burada başlar.

İddianame Tebliğ Edildi, Şimdi Ne Yapmalıyım?

Eğer size bir iddianame tebliğ edildiyse, tebliğ kağıdının üzerindeki duruşma tarih ve saatine bakmalısınız. Bu iddianamede yazmaz. Çoğu kişi bu hataya düştüğü için duruşma günlerini kaçırmakta, hakkında kolluk eşliğinde mahkemeye getirilmesi kararı verilmektedir. Bu yüzden iddianameyi tebliğ aldığınızda, duruşma gün ve saatinde mahkemede hazır bulunmalısınız.

İddianameye Rağmen Mahkemeye Gidilmemesi

İddianame düzenlendiği ve tebliğ edildiği halde mahkemeye gidilmemesi halinde taraf hakkında ihzar(zorla getirme müzekkeresi) düzenlenmektedir. Köyde yaşıyorsanız jandarma, il ve ilçe merkezlerinde yaşıyorsanız polis vasıtası ile mahkemeye götürülürsünüz. Eğer jandarma veya emniyet size ulaşamadıysa gerekli tutanağı tutarak mahkemeyi bilgilendirir. Mahkeme dosya safahatına göre adres araştırılması yapılmasına veya sanıklar için yakalama emri çıkartılması yoluna gidebilir.

Sonuç olarak hakkınızda iddianame düzenlenmesi, soruşturma aşamasının son aşaması olup, mahkemece iddianamenin kabulü halinde hakkınızda davanın açılması anlamına gelmektedir. İddianameye karşılık savunma veya beyan dilekçesi hazırlayabilir, davada delil olabilecek her türlü bilgi ve belgeyi dosyaya sunulması gerekir. Ayrıca iddianameye karşılık mutlaka mahkemeye giderek beyanda bulunulması zorunludur.

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir