Kaymakamlık para yardımı başvuruları gerçekleştirilebilmektedir. Kaymakamlıklar nakit para, gıda, erzak, giysi yardımlarına devam ediyor. Muhtaçlık belgesine sahip, geliri bulunmayan vatandaşlar başta olmak üzere geliri asgari ücretin 1/3’üne denk veya altında olan vatandaşlar, kaymakamlıklardan nakit yardımı alabiliyorlar. Başvurular ise kaymakamlık binalarının bünyesinde yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfına yapılmalıdır. Kaymakamlık para yardımına ilişkin başvuru adımları, başvuru şartları ve evrakları hakkında bilgileri içeriğimizde sizlere sunuyoruz.
Kaymakamlıktan Para Yardımı Almak İçin Şartlar Neler?
Kaymakamlık para yardımı başvuru şartları aşağıdaki şekilde açıklanmıştır.
- Kişinin sosyal güvencesinin olmaması,
- Herhangi bir işte çalışmıyor olması,
- Kişi işte çalışıyorsa ve gelir sahibi ise gelirinin asgari ücretin 1/3’ünü geçmemesi,
- Kişinin ailesi varsa hanesinde bulunan bireyler başına düşen gelirin asgari gelirin 1/3’ünü geçmemesi,
- Muhtarlıktan edinilmiş muhtaçlık belgesine sahip olmak,
- Kaymakamlığın yapacağı gelir tespiti sonucunda düşük gelirli kategorisinde yer almak,
Bu şartları sağlayanlar, kaymakamlıklarca sunulan nakit yardımına başvuru sağlayabilirler.
Kaymakamlık Para Yardımı Başvuru Belgeleri Neler?
Kaymakamlık para yardımından yararlanmak isteyenlerin temin etmesi gereken evraklar şu şekildedir:
- Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi,
- Muhtarlıktan edinilen fakirlik belgesi,
- İkamet belgesi,
- Mal beyanı belgesi,
- SGK’dan edinilmiş gelir belgesi (tüm aile bireyleri için),
- Kişi işsiz ise SGK’dan alınan işsizlik belgesi,
- Başvuranın aile bireylerine ilişkin vukuatlı nüfus kayıt örneği,
Sıralanan evrakları tamamlayanlar kaymakamlık nakit yardımına başvuru aşamasına geçiş sağlayabilirler.
Kaymakamlık Para Yardımına Başvuru Nasıl Yapılır?
Kaymakamlığın nakit yardımına başvurmak için ilk olarak bir üst başlık altında sıralanan evraklar temin edilmelidir. Bu evraklar ile birlikte ikamet yerinde bulunan kaymakamlık binasına ziyaret gerçekleştirilmelidir. Kaymakamlık binası bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na gidilerek evrakların tümü teslim edilmelidir. Evrak teslimi ardından “kaymakamlık nakit yardımı başvuru talep formu” başvuru sahibince doldurulmalı, imzalanmalı ve teslim edilmelidir. Başvuru formuna kimlik, iletişim, meslek, gelir, banka hesabı bilgileri doldurulmaktadır. Kişinin nakit desteği almasına ilişkin başvurusu onaylandığında, kaymakamlık para yardımı daha önce formda bilgisi verilen banka hesabına iletilmektedir.
Kaymakamlık Para Yardımı Başvuru Sonuç Sorguluma Nasıl Yapılır?
Kaymakamlık para yardımı başvuru sonucunu sorgulamak için E-devlet kapısı üzerinden işlem yapmak gerekir. Sorgulama yapmak yani başvuru sonucunu öğrenmek için gerçekleştirilmesi gerekenler şu yöndedir:
- İnternetten https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama adresine giriş sağlanır.
- Görüntülenen sayfadan “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklanır.
- Açılan tabloya TC kimlik numarası ve E-devlet şifresi yazılıp, sisteme giriş komutuna tıklanır. E-devlet şifresi PTT şubelerinden edinilebilmektedir.
- Sisteme giriş ardından sosyal yardım bilgileri sorgulama ekranına bir kez daha TC kimlik numarası girilip, “sorgula” kutucuğuna tıklanır.
İşlem adımları sonunda kaymakamlık nakit yardımı başvuru sonucuna dair onay veya red yanıtı ekranda rahatlıkla görüntülenir.
Kaymakamlık Para Yardımı Ne Kadar?
Kaymakamlık para yardımı tutarı, 500 TL ile 900 TL arasında değişmektedir. Kaymakamlık nakit yardımı tek seferlik olacak şekilde yapılmaktadır. İşsizlik veya muhtaçlık maaşı gibi her ay ödenmek üzere sunulmamaktadır.
muhtaçlık belgesine sahip olan ve çocuğu anaokulunda okuyan ailelere 500 TL, aynı koşullar altında ilköğretimde okuyan çocuğu bulunan ailelere 750 TL nakit yardımı yapılır. Kaymakamlıklar, muhtaçlık belgesine sahip, lisede okuyan çocuğu bulunan aileler 800 TL, üniversitede okuyan çocuğu olanlara 900 TL yardım vermektedir. Çocuğa sahip olmamalarına rağmen muhtaçlık belgesi sahibi olan kişiler ise yine gelir düzeylerine göre yapılan değerlendirme sonunda 500 ile 700 TL arasında değişen nakit yardımını alabilirler.
Bu yardımlar gerçek mi? Başvuru süreci ne kadar karmaşık? Çok merak ediyorum!
Sorulara cevap vermeden önce biraz araştırma yapman gerekebilir. Başvuru süreci ve yardımlarla ilgili bilgi almak için resmi kaynaklara başvurman en doğrusu olabilir. Merak ettiğin konularda daha derinlemesine bilgi edinmek için çaba göstermelisin. Kolay gelsin!
Bu yardımlar gerçekten ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor mu, merak ediyorum. Deneyim yaşayan var mı?
Deneyimim yok ama genelde yardımların doğru yerlere ulaşmadığına dair şüpheler var. Daha dikkatli olmalıyız ve nerede nasıl yardım yapılacağını araştırmalıyız. Maalesef bazı kötü niyetli insanlar bu durumu suistimal ediyor. Herkes dikkatli olmalı.
Bu yardımlar gerçek mi acaba? Başvuru yapmak için ne gerekiyor? Çok karmaşık gibi görünüyor.
Her şey karmaşık görünebilir ama çaba göstermek gerekir. Araştırır, adımları takip eder ve gerekenleri yaparsanız yardım alabilirsiniz. Şüpheci olmak yerine harekete geçmek sizin de hakkınız. Cesaretli olun!
Bu yardımlar gerçekten ihtiyaç sahiplerine mi gidiyor, yoksa başvuru süreci ne kadar adil? Tartışmaya açık konu!
Kaymakamliktan teyzem için başvuru yapabilirmiyim diye ararken sayfanızı buldum harika faydalı tebrikler
Bu bilgilendirme mükemmel oldu ben öncesinde ne yapacağımı hiç bilmiyodum şimdi sayenizde öğrendim
Teşekkürler
Kaymakamlık tarafından verilen yardım vatandaşlarımız için çok yararlı bir hizmet oldu maddi açıdan zor zamanlar geçiriyoruz azda olsa elleri rahatlar