1. Anasayfa
  2. Bilgi

Magnezyum Eksikliği Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Magnezyum Eksikliği Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
magnezyum eksikligi nedir nasil tedavi edilir
0

Magnezyum eksikliği, rafine edilmiş –işlenmiş gıdaların çokça tüketilmesi, tarım ürünlerinin gittikçe ekonomik kaygılar yüzünden organik doğasından uzaklaştırılması ve gerekenden az miktarda magnezyum tüketimi nedeniyle oluşuyor ve birçok kronik hastalığa yol açıyor. Günümüzde insanlar, potansiyel magnezyum eksikliği sorunu ile baş başa kalmış durumda. Doktorların reçete ettiği magnezyum takviyeleri ile durum bir nebze düzeltilmeye çalışılsa da doğal yollardan magnezyumun alınması bir çok sorunu ortadan kaldırabilir. Dünyada en fazla bulunan elementler arasında magnezyum 7.sırada olmasına rağmen, global anlamda yanlış tarım politikaları ve yanlış beslenme alışkanlıkları yüzünden insanlar, bu sorunla karşı karşıya kalıyorlar.

Magnezyumun Önemi

Magnezyum, vücutta birçok biyolojik reaksiyonun baş kahramanı olarak görev alıyor; ATP sentezinde, RNA sentezinde, hücre bütünlüğünün sağlanmasında, kalp ritminin düzenli olmasında, kas kemik ve iç organların sağlıklı çalışmasında rol alan bir elementtir. Toprak erozyonunun neden olduğu kirlenme, toprakta biriken aşırı yoğunlukta ağır metaller, suyun mineral dengesinin bozulması gibi bir çok etken, magnezyum eksiliği nedenidir. Kronik hastalıklardan korunmak için insanların günde 300 mg ek magnezyum minerali alması gerekiyor. Araştırmacıların bulduğu ilginç bulgulardan biri de, magnezyumu eksik alan insanların hipertansiyon ve iskemik kalp rahatsızlıklarına zemin oluşturduklarıdır. Araştırmalara göre, fazla kiloya sahip insanlarda, doymamış yağı fazla tüketen insanlarda, aşırı kalsiyum alan insanlarda, bol bol çay içen insanlarda ve asitli gazlı içecekleri çok tüketen insanlarda magnezyum seviyeleri azalmaktadır. Aşırı şekerli gıda alanlar ve aşırı alkol tüketenlerin vücudundan çokça Mg magnezyum atılımı olmaktadır. Aşırı terleyen insanlarda , ağır adet kanaması olan kadınlarda, diüretik alanlarda, B blokeri ilaç alanlarda, antasit, siklosporin alanlarda kayıp daha fazla olur.

Kimlerde Magnezyum Eksikliği Görülür?

Hiperparatiroidizm hastaları, aşırı kusma, aşırı cilt yanığı geçirenler, kronik pankreas yetmezliği olanlar, Crohn hastalığı olanlar, Hiperaldosteronizm hastaları ve Anoreksiya Nervoza hastalığı olanlarda magnezyum eksikliği ortaya çıkabilir. Ek olarak yaşla beraber, vücuttan Mg atılımı artar. Tip 2 diyabet hastaları sık sık idrara çıktıkları için, idrarla Mg atılımı artar. Spor yaparken, terleme hızı s ortalama olarak saatte 2 litreye ulaşabilir. Pekiyi bu bir risk midir? Evet çünkü dehidrasyona ek olarak vücuttan çok ter atılması, magnezyum dahil olmak üzere bir çok elektrolit kaybına yol açıyor. Demek ki aşırı egzersiz ve ter de magnezyum eksikliği sebebidir. Yaşlı insanların daha fazla Mg içeren besinler tüketmesi, gençlerde fazla kiloların atılması ve aşırı egzersiz yapılmaması; beslenme konusuna dikkat edilmesi alınacak önlemlerdir.

Magnezyum Eksik Olduğunda Ortaya Çıkan Belirtiler Nelerdir?

Hastada iştah kaybı, mide bulantısı, kusma, halsizlik, uyuklama, yorgunluk stres, kalp çarpıntısı, kaslarda kramp, aritmi, dikkat azalması gibi belirtiler magnezyum eksikliği belirtileridir.

Magnezyum İçeren Gıdalar

Öncelikle Avokado orta büyüklükte bir tüketimde, 59 mg Magnezyum kazandırır. Tüm yeşil sebzelerde bu mineral vardır. Ispanak, şalgam ve lahanada yeteri kadar Mg bulunmaktadır. Bir tas mercimek çorbasında 70 mg, bir tabak kuru fasulyede 119 mg, bir avuç fındıkta 80 mg magnezyum vardır. 15 gram kabak çekirdeğinde 40 mg magnezyum içeriği bulunmaktadır. Bir porsiyon bulgurda 200 mg magnezyum vardır. Mg içeren diğer besinler, incir muz olarak sıralanır. Sonuç olarak, eğer varsa aşırı kiloların atılması, yaşlılıkta Mg içeriği fazla olan besinlerin tüketilmesi, aşırı egzersiz yapılmaması,, Mg eksikliği belirtileri ortaya çıktığında doktora kan sayımı yaptırılarak diğer minerallerin de durumuna bakılması ve gerekirse Mg takviyesinin alınması yararlı olacak ve sizi bir çok kronik hastalıktan koruyacaktır.

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir