Makine mühendisi olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren lisans bölümlerinden mezun olmak gerekir. Peki sayısal bölümden hazırlanıp da makine mühendisi olmak istiyorsak hangi aşamaları uygulamalıyız? O halde birlikte makine mühendisi olma aşamalarına bakalım.
- MAKİNE MÜHENDİSİ OLMA AŞAMALARI
- 1) Lise bir ve ikinci sınıfı tekrar edin
- 2) Lise üç ve dördüncü sınıf konularından bol bol soru çözün
- 3) Son sene yaz tatilini mutlaka ders çalışarak geçirin
- 4) Son sene her hafta sonu deneme sınavı olun
- 5) Son iki ay içerisinde tamamen deneme sınavına odaklanın
- 6) Geçmişe yönelik tekrar yapın
- 7) Sınav için stres yapmayın ve başaracağınıza inanın
- MAKİNE MÜHENDİSİ OLMAK ZOR MUDUR?
- MAKİNE MÜHENDİSİ MAAŞI NE KADARDIR?
MAKİNE MÜHENDİSİ OLMA AŞAMALARI
1) Lise bir ve ikinci sınıfı tekrar edin
Sınavın ilk aşamasını TYT adı verdiğimiz lise birinci ve ikinci sınıf konuları oluşturmaktadır. Bu yıllardaki ders başarınız ne kadar yüksek olursa sınavda sayısal bölümden aldığınız puan da o kadar yüksek olur.
2) Lise üç ve dördüncü sınıf konularından bol bol soru çözün
Üniversite sınavında alanda başarılı olabilmenin temel yolu lise üç ve dördüncü sınıf konularını çok iyi bilmek ve pekiştirmektir. Farklı soru tarzlarını görmek, farklı yayınlardan soru çözmek, yeni soru stillerini keşfetmek size büyük bir deneyim sağlar. Sınavdan önce mutlaka bir sınav provası yapmalı ve kendinizi sınav başarınıza odaklamalısınız.
3) Son sene yaz tatilini mutlaka ders çalışarak geçirin
Yaz tatillerini sırf tatil yaparak geçirmek büyük bir hatadır çünkü öğreniminizde tatil diye bir kavram yoktur. Yurtdışındaki okullara bakacak olursanız eğitim hem yaz aylarında hem de kış aylarında devam etmektedir ve tatiller sınavdan sonraki zaman dilimini içermektedir. Örneğin iki aylık bir eğitimden sonra iki haftaık bir tatil süreci vardır. Oya Türkiye’de eğitim iki döneme ayrılmaktadır. Dönemler arası tatil 15 gündür. İki sene arasındaki tatil ise 3 aydır ve bu zaman dilimi öğrenim gören bireyler için çok uzun bir zamandır. Lakin siz, tüm bu şartlara rağmen yaz aylarında internetten ders çalışabilir ve çözümlü soru bankalarını kullanarak ders öğreniminize devam edebilirsiniz.
Sınav provası yapmanın temel şartı deneme sınavı olmaktır. Eğer ki deneme sınavında yanlış sorularınızın doğrularını not alırsanız daha hızlı bir ilerleme gösterirsiniz.
Deneme sınavına odaklanmanın asıl zamanı son iki aydır. Alan ve tüm dersler denemenizi bu dönemde pik seviyeye çıkarmanız gerekir.
6) Geçmişe yönelik tekrar yapın
Bir bilgiyi unutmamanın temel şartı sürekli tekrar yapmaktır. Özellikle bilgiyi öğrendikten ilk birkaç saat içerisinde tekrar yaparsanız bir daha o bilgiyi kolay kolay unutamazsınız.
Başarmanın yarısı başaracağınıza inanmaktır sözünü beyninize nakşedin. Böylelikle istediğiniz başarıyı kısa sürede elde edersiniz.
MAKİNE MÜHENDİSİ OLMAK ZOR MUDUR?
Makine mühendisi olmak çoğu mühendislik dalı gibi zor bir daldır çünkü araştırma ve üzerinde yoğun çalışma gereken bir alandır. Makine mühendisliği okurken zorluk çekmemeniz için öğrenim sırasında herhangi bir yerde çırak olarak çalışabilirsiniz. Ya da yaz aylarında okulun olmamasına aldırmadan ders öğrenimine devam etmeniz gerekir. Diploma notunuz ne kadar yüksek olursa mezun olduktan sonra özel sektörde çalışma isterseniz işe alınma alınma olasılığınız da o kadar yüksek olur.
Makine mühendisliği bölümünü okurken makineleri sürekli olarak söküp yeniden onarma ve çalıştırma ile tecrübe kazanabilirsiniz. Çalıştığınız alan birkaç sabit makine üzerinde olmaktansa yeni teknoloji alanlarını da içeren makineler olursa ileride daha rahat edersiniz.
MAKİNE MÜHENDİSİ MAAŞI NE KADARDIR?
Makine mühendisliği maaşı devlette 6000 ile 7000 lira arasında değişiklik gösterir. Alacağınız maaşın artmasını istiyorsanız hafta sonu nöbetine kalabilir ya da hafta içi mesaiye kalabilirsiniz lakin genellikle günlük çalışma saatinizi doldurduktan sonra yerinize başka bir grup çalışmaya gelmektedir. Yani almanız gereken maaşı arttırmak için özel sektörde birkaç iş yapımını deneyebilirsiniz. Örneğin bireysel olarak tamir ve onarım işlerine bakabilir ve ilgilendiğiniz saat başı ücret alabilirsiniz. Bu bir bakıma da makine mühendisi ustası olarak çalışmaktadır. Günümüzde bireysel olarak çalışan ustalar oldukça iyi kazançlar elde etmektedir. Saatliği 50 lira ile 80 lira arasında değişmekte ve günde sekiz ya da dokuz saat çalışıldığında çok iyi rakamlar elde edilmektedir.
Özel sektörde makine mühendisi olarak çalışma istiyorsanız fabrikalara ya da onarım şirketlerine başvuruda bulunabilirsiniz. Ya da destek servisinde de çalışabilirsiniz. Fabrikada alacağınız maaş 4 bin lira ile 9 bin lira, onarım şirketlerinde aldığınız maaş 4 bin lira ile 6 bin lira, destek servisinde de alacağınız ücret 6 bin lira 15 bin lira arasında değişiklik gösterir.
Mekine mühendisi olarak birebir çalışabilir ve kendi dükkanınızı açabilirsiniz. Açacağınız dükkan nüfus bakımından yoğun olan bir bölümde olmalıdır ki her daim iş yapabilin. Alacağınız maaş miktarı 7 bin lira 20 bin lira arasında değişiklik gösterir. Çok iş yapmak istiyorsanız yanınızda mutlaka çırak ve kalfa çalıştırmanız gerekir. böylelikle aldığınız iş miktarı artar ve aylık net kazancınız bu oranda artış gösterir, çevrede tanınır bir isim haline gelirsiniz… Makine mühendisliği bölümünü seçmeyi düşünen her bir öğrenciye başarılar dileriz.