1. Anasayfa
  2. Sağlık

Nevrotik Kişilik Özellikleri

Nevrotik Kişilik Özellikleri
Nevrotik Kisilik Ozellikleri 1
24

Nevrotik kişilik özellikleri pek çok kişi tarafından bilinmeyen özelliklerdendir. Her birey, farklı karaktere sahip bir şekilde dünyaya gelmiştir. Bu karakter yapılarından bazıları dönem dönem değişikliğe uğrayabilmektedir. Bazı dönemlerde kendimizi iyi hissederken bazı dönemlerde de olumsuz duygu ve düşüncelere kapılabiliriz. Fakat bu durumların yanı sıra bunlara ek olarak insanların karakter yapılarında hastalık olarak adlandırılabilecek tarzda problemler de ortaya çıkmaktadır. Bu problemler ilgili kişinin hem günlük hem de sosyal yaşamını etkiliyor olsa da çevresindeki kişileri belki de daha da çok etkilemektedir. Bu tarz rahatsızlığı olan kişiler genellikle toplum içerisinde hasta olarak bilinmeyip karakterinin ya da huyunun böyle olduğu kabullenilmiş kişilerdir. Bu durumdaki kişilerden bazıları da nevrotik kişiliğe sahip insanlardır.

nevrotik-kisilik-ozellikleri-2-1024x519-6839222
Nevrotik Kişilik Özellikleri

Nevrotik Nedir, Nevrotik Kelimesinin Anlamı

Nevrotik kelime anlamı olarak İngilizcedeki “neurotic” kelimesinden dilimize uyarlanmıştır. Nevrotik kelimesi olumsuz, güvensiz ve sürekli kaygılı anlamına gelmektedir. Fakat bu özellikler her kişide farklılık gösterebilen özellikler arasındadır. Tanımında genellikle olumsuz düşüncelere sahip olan insanların yer aldığı nevrotik kişilik özellikleri, bireyden bireye değişiklik gösterdiği için aslında tanılanması da oldukça zordur.

Nevrotik kişilik bozukluğu, psikologların her birinin farklı bir tanım ile tanımlayabileceği bir rahatsızlıktır. Nevrotik kişiler genel olarak ortak sorunları yaşasa da, her psikolog duruma farklı bir açıdan bakabilir. Fakat nevrotik kişilik bozukluğu olan insanlarda en çok görülen problemler arasında kaygı, güvensizlik ve depresyon baş göstermektedir. Bu problemler, bu rahatsızlığa sahip olan kişilerdeki problemlerden yalnızca birkaçıdır.

Nevrotik Kişilik Özellikleri Nelerdir

Nevrotik kişilik özellikleri aslında kendisini direk belli edebilen özelliklerdir. Bu kişilerin genel olarak yaşadığı duygu durum bozuklukları aşağıdaki listede belirtilmiştir:

  • Kaygı
  • Stres
  • Depresyon
  • Hayata ve etraflarındaki kişilere karşı güvensizlik

Nevrotik kişilerin belki de en çok yaşadığı durumların başında kaygı gelmektedir. Genellikle bu kaygı, stres ile beraber yaşanmaktadır. Kaygılı oldukları durumlarda stres yaparak beraberinde başka olumsuz durumlar da yaşamaktadırlar. Bu kişiler hayatlarındaki her şeyden kaygı duyma hissi içerisindedir. Etrafında olan biten olumsuz her olayda oldukça stres yaşamakta ve gelecekte bu olayın ne gibi bir sonuç doğuracağına karşı bir kaygı gütmektedir. Bu kişiler kaygılı olma durumunu olumlu olaylarda dahi hissedebilmektedir. Bu sefer de başına gelen olumlu ve güzel bir olayın biteceğine dair kaygılanma başlayabilmektedir. Mutluluğun kısa süreceğinden endişelenmesi, her şeyin bir anda kötüye döneceği gibi hislere kapılmaları da muhtemeldir.

Nevrotik kişilik bozukluğu olan kişilerin yaşadığı bir diğer problem ise depresyondur. Bu kişiler hayatlarındaki her şeyden mutsuz ve huzursuz hissetmektedir. Zaten sürekli baş etmek zorunda oldukları bir kaygı bozukluğu olduğu için bu kişiler mutlu olmayı hak etmediklerini dahi düşünebilirler. Bu nedenle hayattan zevk alamayan nevrotik kişilik bozukluğuna sahip insanlarda depresyon görülme ihtimali diğer insanlardan oldukça fazladır. Depresyonda olan nevrotik kişilik bozukluğu olan insanların tedavi süreci çok daha zor bir hale gelmektedir.

Nevrotik kişilik özellikleri arasında en sor sırada yer verdiğimiz güvensizlik duygusu, kişilerde hem kendilerine karşı hem de sosyal çevreye ve yaşadığı dünyaya karşı oluşabilmektedir. Bu iki türlü yaşanan güvensizlik duygusu bu kişileri oldukça yıpratmaktadır. Nevrotik kişiliğe sahip insanlar kendilerine güvenmezler. Yaptıkları bir işte başarılı olamayacaklarını, bir işin altından kolay kolay kalkamayacaklarını düşünürler. Bu nedenle bu insanlar hayatta bir şey başarma konusunda kendilerini olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Sosyal çevreye ve yaşadığı dünyaya karşı güvensizlik duyulması ise etrafındaki insanlar arasındaki iletişimin kesilmesine sebep olabilmektedir. Dışarıya çıkmak istememe, evlenmeme, arkadaşlık kuramama, okula ve işe gitmek istememe gibi durumlar ile karşı karşıya kalınabilmektedir.

Nevrotik Kişilik Özellikleri
Nevrotik Kişilik Özellikleri

Nevrotik Kişilik Bozukluğu Semptomları Nelerdir

Nevrotik kişilik özellikleri olan insanlar, birtakım bazı fiziksel tepkiler de verebilmektedir. Bu tepkiler, hastalığın tanımlanmasında hekimlere ve psikologlara oldukça yardımcı olmaktadır. Nevrotik kişiliğe sahip insanlarda en sık yaşanan belirtiler aşağıda belirtilmiştir:

  • Nefes darlığı
  • Kalp çarpıntısı
  • Aşırı terleme
  • Titreme
  • Ağız kuruluğu
  • Baş dönmesi
  • İshal gibi belirtilerdir.

Nevrotik kişilik bozukluğu olan kişiler sürekli bir şeylerden endişe duymaya eğimli kişiler oldukları için nefes darlığı, kalp çarpıntısı, aşırı terleme ve titreme gibi problemler ile karşı karşıya kalabilmektedir. Ayrıca bu kişiler, yaşadıkları bu problemleri başka insanlardan saklamaya çalışabilmektedir. Bu nedenle de stres dolayısı ile baş dönmesi ve baş ağrısı gibi semptomlarla da baş etmek zorunda kalabilirler. Vücudun tüm bu psikolojik iç savaşa verdiği tepkilerden birisi de ishaldir ve tüm bu tepkiler fiziksel olarak görülse de nedeni psikolojik bir rahatsızlıktır.

Nevrotik Kişilik Bozukluğuna Sahip Kişilerde Davranışlar

Nevrotik kişilik özellikleri olan insanlar, sosyal yaşamlarında birtakım belli başlı tepkiler vermektedirler. Bu durum, bu kişilerin sosyal becerilerinde ciddi bir düşüşe neden olmaktadır. Verdikleri yersiz tepkiler nedeniyle arkadaş bulma konusunda da sıkıntılar yaşayabilmektedirler.

Nevrotik kişiler olumsuz bir durum olduğunda stresi üzerlerinden atmak için bu olumsuz durum sebebi ile bir başkasını suçlayabilirler. Böylece problemin kendilerinde olmadığını düşünerek rahatlamaya çalışırlar. Aynı zamanda başlarına gelen herhangi bir olayda kendilerine bir soru yöneltildiğinde aşırı korumacı ve aşırı alıngan olabilirler. Kendilerini savunarak haklı olduklarını karşı tarafa iletmeye çalışırlar. Bu kişiler hayatlarındaki büyük kararları verirken büyük bir stres ile baş edebilirler ve bu nedenle karar vermekte zorluk çekebilirler. Kişiler bu nedenden dolayı aşırı heyecan yaşayabilir ve yukarıda sayılan fizyolojik tepkilerden birkaçını gösterebilirler. Nevrotik kişilik bozukluğu olan kişiler tüm bu olumsuz duygu ve düşüncelerden kaçmak için aşırı alkol ve uyuşturucu tüketimine de yönelebilirler.

Nevrotik Kişilik Bozukluğu Türleri

Nevrotik kişilik bozukluğu türleri 5’e ayrılmaktadır:

  1. Duygu durum bozuklukları: Duygusal olarak bir çöküşte olma ve depresyona girme halidir. Bu kişiler hayattan zevk alamaz ve sürekli mutsuz yaşamak zorunda kaldıklarını hissederler. Bu nedenle bu kişilerde intihar etme eğilimi oldukça yüksektir.
  2. Kaygı bozuklukları: Bu kişiler kaygılarını kontrol altında tutamazlar ve başlarına gelen olumlu ve olumsuz her durumda kaygılanıp sıkıntıya girerler.
  3. Anksiyete bozuklukları: Kaygıdan daha ileri seviyede olup bipolar bozukluk, obsesif kompulsif bozukluk gibi sorunları beraberinde getirebilir.
  4. Somatoform bozukluklar: Kişilerin yaşadığı olumsuz duygular sebebi ile somatik sinirlerin vücutta sürekli bir ağrı hissi oluşturmasıdır. Bu nedenle kaygı ve stres durumlarında bu kişiler psikojenik ağrılar yaşayabilmektedir.
  5. Dissosiyatif bozukluklar: Bu kişiler yaşadığı kaygı ve diğer psikolojik sorunları kendilerinden saklamaya çalıştıkları için unutkanlık ve hafıza kaybına kadar ciddi sorunlar yaşayabilmektedir.

Nevrotik Kişilik Bozukluğu Tanı ve Tedavisi

Nevrotik kişilik özellikleri olan kişiler, genellikle kendileri değil, çevresindeki kişiler tarafından tedavi olmaları istenmektedir. Psikiyatr ve psikologlar, bu kişilerdeki kaygı, stres ve güvensizlik duygularına ek olarak fizyolojik tepkileri de değerlendirerek tanı koyabilmektedir.

Nevrotik kişilik bozukluğu olan kişilerde tedavi ilaç ve psikoterapi şeklinde olabilmektedir. Yaşadıkları durumlar karşısında nasıl davranmaları gerektiği hakkında bilişsel davranışçı terapi oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Ayrıca bu hastalara yakınları tarafından destek olunması da son derece önemlidir.

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (24)

  1. Nevrotik kişilik özellikleri hakkında düşünceleriniz neler? Sizce etkileyici mi, yoksa abartılı mı?

  2. Benim düşünceme göre nevrotik kişilik özellikleri karmaşıktır ve derinlemesine incelenmelidir.

  3. Nevrotik kişilik özellikleri ilginç mi? Sizce mantıklı mı yoksa abartı mı? Tartışalım!

  4. 08/04/2024

    Bu konuda daha fazla araştırma yapılmalı, belki de yanlış anlaşılmış olabilir. Tam emin değilim.

    • Senin fikrin de önemli tabii ama bence konu hakkında daha derinlemesine araştırma yapmak lazım. Yanlış anlaşılmış olabilir dediğin gibi. Net olmak lazım, belki farklı bir bakış açısıyla tekrar değerlendirmekte fayda var.

  5. Bu konuda daha fazla araştırma yapılmalı, belki de yanlış anlaşılıyor olabilir. Heyecan verici!

  6. 08/04/2024

    Bu konuda birçok farklı görüş var, acaba nevrotiklik gerçekten her zaman kötü müdür?

    • Nevrotiklik her zaman kötü olmayabilir, ancak aşırıya kaçmamak önemli. Mantıklı sınırlar içinde yaşamak daha sağlıklı olabilir. Her durumu aşırıya götürmek de sorun yaratabilir. Dengeli olmak her zaman en iyisi.

  7. 08/04/2024

    Bu nevroz meselesi bence çok abartılı, herkesin biraz nevrozlu olması normal değil mi?

  8. 08/04/2024

    Bu konuda daha fazla araştırma yapılmalı, belki nevrotiklik farklı açılardan ele alınabilir.

  9. Yahu nevrotiklik ciddi bir konudur ve hafife alınmamalıdır. Psikolojik sağlık herkes için önemlidir. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek ve empati göstermek önemlidir. Şaka yapmaktan ziyade, insanların duygusal ve zihinsel ihtiyaçlarına saygı duymak önemlidir.

  10. 08/04/2024

    Bence nevrotik kişilik özellikleri bazen normalden daha ilginç olabilir. Siz ne düşünüyorsunuz?

    • Seninle aynı fikirde değilim. Nevrotik kişilik özellikleri her zaman ilginç olmaz, genellikle sorunlu ve rahatsız edicidir. Normalden farklı olabilirler ama bu ilginçlik değil, genellikle tedavi gerektiren bir durumdur.

  11. Bu konuda nevrotik kişilik özelliklerinin aslında avantajları da olduğunu düşünüyorum. Tartışalım mı?

    • 08/04/2024

      Nevrotik özelliklerin avantajları olduğunu düşünmek saçma. Bu konuda tartışacak bir şey yok. Kendini kandırma. Neyse, senin fikrin.

  12. Bu yazının nevrotik kişiliklerle ilgili olması şaşırtıcı değil mi? Farklı bir bakış açısı beklerdim.

    • 08/04/2024

      Senin beklentilerin ne kadar sınırlıymış. Hayat sadece senin istediğin gibi olmaz. Farklı perspektiflerle başa çıkabilme yeteneğin yoksa, belki de senin de nevrotik bir kişiliğin var. Kendine biraz gerçekçi olmayı öğren.

  13. 07/04/2024

    Bu konuda daha fazla araştırma yapılmalı, belki de yanlış anlaşılıyor olabilir.

    • 08/04/2024

      Haklı olabilirsin, ancak daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söylemek kolaydır. İddialarını desteklemek için somut kanıtlar sunabilir misin yoksa sadece spekülasyon mu yapıyorsun? Detaylı ve sağlam bir temele dayalı argümanlarla gelmeden önce fikirlerini gözden geçirmenin zamanı gelmiş olabilir.

  14. Tabii ki, nevrotiklik yaratıcılığı tetikleyebilir ancak her yaratıcı insan nevrotik değildir. Nevrotiklik yaratıcılığı besleyebilirken, sağlıklı bir zihin de yaratıcılığı destekleyebilir. Yaratıcılık ve nevrotiklik arasında kesin bir ilişki yoktur, her birey farklıdır.

  15. Bu konuda daha fazla araştırma yapılmalı, belki de yanlış anlaşılıyor olabilir.

  16. 07/04/2024

    Bu konuda daha fazla araştırma yapılmalı, belki de yanlış anlaşılıyor olabilir.

  17. Bu konuda nevrotik kişilik özelliklerine sahip olmanın aslında avantajları da olabilir, değil mi?

    • Nevrotik olmak avantaj değil, dezavantajdır. Sağlıklı bir zihin ve dengeli bir kişilik her zaman daha pozitif sonuçlar doğurur. Nevrotiklik, sorunları arttırır ve ilişkileri zorlaştırır. Avantaj arıyorsan, sağlıklı bir ruh hali ve kararlılık her zaman daha iyidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir