1. Anasayfa
  2. Bilgi

Tebligat Adresi Nedir, Ne Demektir?

Tebligat Adresi Nedir, Ne Demektir?
21

TDK ’ya ve farklı kaynaklara göre tebliğ kelimesi ‘’bildirme, haber verme, duyurma’’ anlamına gelmektedir. Diğer bir deyişle mahkeme ve icra müdürlükleri tarafından yasal bildirimleri duyurma amacıyla kullanılan belge olmaktadır.

Devlet tarafından hazırlanıp açık veya kapalı olan tebligat bir nevi çağrı belgesi olmaktadır. Bu belge ile dava açacağınız veya benzeri bir durumda karşı tarafa hukuksal bir işlem olacağına dair bilgi vermektedir.

Tebligat Adresi Kısmına Neler Yazılmaktadır?

Tebligat adresi üzerine yukarıda belirtildiği gibi ‘’bildirme, haber verme, duyurma’’ yazıları yazılmaktadır. Tebligat adresi kısmına neler yazılmaktadır aşağıda maddeler şeklinde sıralanmaktadır.

  • Tebligat adresinde bulunan sol köşede üst kısmına gönderen yerin adı yazılmaktadır.
  • Esas numarası yazılmaktadır. Esas numarası, Mahkeme veya dava işlerini sıralı tutmak adına dosyalara verilen numaradır. E sembolü ile yazılmaktadır.
  • Tebligat adresinde bulunan sol köşede üst kısmına hangi makamdan geldiyse o isim yazılmaktadır.
  • Sırası ile dosya numarası, davacı vekili adı ve soyadı, TC numarası, avukatın gerekli bilgi ve adresleri yazmaktadır.
  • Altında ise davalı vekil adı ve soyadı, avukat adı soyadı ve adresleri yazmaktadır.
  • Aynı zamanda talep konusu gibi metinler de yazılabilmektedir.

Eğer Tebligat adresinde borçlu olarak gözüküyorsanız ve mahkemeye gitmemezlik yapıyorsanız polisin sizi zorla evinizden alınmasını da kabul etmiş olmaktasınız. Evinize gelen tebligatlara gerekli müdahale zamanında yapılması lazımdır.

Tebligat Çeşitleri

  1. Kapalı Tebligat: Tebliğ yapılacak kişi veya kuruma duruşma saati ve günü, keşif günü ve saati, ihtar, şerh, karar, bilirkişi raporu ya da iddianame gibi belgelerin tebliği yapılmaktadır.
  2. Açık Tebligat: İhtar, duruşma saati ve günü, keşif günü ve saati gibi bilgiler Tebliğ edilmektedir. Bu tür Tebligatta bahsi geçen Tebligatın içine belge konulması gerekmemektedir.
  3. 35. Maddeye Göre Tebligat: Bazı şirketlere ve firmalara çıkan bu Tebligat türü, şirket ve firmanın adres değişikli yapması ve bu adresin bildirilmemesi nedeniyle geri dönebilmektedir. Çıkartılan Tebliğ eski iş yerin kapısına asılmaktadır.
  4. İlanen Tebligat: Tebligat kanunu 28 maddeye göre düzenlenen Tebligatlar, kişinin adresi meçhul olduğu durumlarda devreye girmektedir. Yine yapılan araştırmalarda adres tespiti yapılamıyorsa gazete ilanı veya elektronik Tebligatla ilan yapılmaktadır. Adı, soyadı, adresi, yapılan tebliğin konusu, kısa özeti, belirlenen bir davet içinse, hangi gün ve saatte nerede bulunması gerektiği belirtilmektedir.
  5. Elektronik Tebligat: Tebligatın elektronik araçlar veya ortamda gönderilmesine denmektedir Başvurular, gerçek kişi ve tüzel kişiler yetkilisi/temsilcisi tarafından da PTT kurumuna yapılmaktadır. PTT, başvurunun yapılacağı süreden itibaren 1 ay içinde E-tebligat adresini, Bahsi geçen kişilerin kimlik bilgilerini ve tüzel kişilerin sistem bilgilerini oluşturmakta ve UETS sistemine kayıt etmektedir. Yapılan kayıt tek ve benzersiz olacak şekilde hazırlanmaktadır ve kayıtın benzeri yapılması mümkün olamamaktadır.
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (21)

  1. Tebligat adresi ne işe yarıyor ki? Anlamadım ben bu karmaşayı.

    • Eğer ne işe yaradığını anlamıyorsan, araştırıp öğrenmek senin sorumluluğun. Karmaşa senin kafandan mı? Tebliğat adresi, resmi belgelerin gönderilmesi için kullanılır. Bilgi edinmek için çaba sarf etmekten kaçınma.

  2. Bu tebligat adresi olayı ne karmaşık ya, sürekli bir şeyler öğreniyoruz!

  3. Tebligat adresi ne yazılır? Kafamız karışık dostlar, çözüm önerisi olan var mı?

  4. 23/02/2024

    Tebligat adresi olarak işyeri adresi tercih edilmeli. Böylece resmi evraklar hızlıca ulaşır ve işlemler kolaylaşır. Ev adresi kullanmak gereksiz karmaşıklığa neden olabilir. Pratiklik ön planda olmalı.

  5. Bu tebligat işleri ne karmaşık be, daha basitleştirmek lazım.

  6. Tebligat adresi ne kadar önemli, düşünmemiz gereken bir konu değil mi?

  7. Tebligat adresi ne kadar önemli? Kimin umurunda? – Benim fikrim, gereksiz detaylar!

    • 28/12/2023

      Senin umurunda olmasa da tebligat adresi önemlidir. Yasal süreçlerde gereklidir ve ihmal edilmemelidir. Detaylara önem vermek sorun değil, aksine dikkatli olmayı gösterir. Gereksiz bulabilirsin ama hakkını korumak için gerekli bir ayrıntıdır.

  8. 30/11/2023

    Tebligat adresi ne işe yarar ki, herkesin aklında bir soru işareti var.

    • Tebligat adresi, resmi belgelerin hukuki olarak doğru kişiye ulaşmasını sağlar. Eğer senin aklında bir soru işareti varsa, konuyu araştırarak bilgi edinmeyi tercih etmelisin. Ön yargılı yaklaşmadan önce konuyu detaylıca öğrenmen faydalı olabilir.

  9. 15/11/2023

    Tebligat adresi konusunda ne düşünüyorsunuz? Çeşitliliği hakkında fikirleriniz neler?

  10. 10/11/2023

    Tebligat adresi ne yazılmalı? Bu konuda fikirlerinizi alabilir miyim?

  11. Bu konuda fikir ayrılıkları var. Tebligat adresi ne kadar önemli? Tartışalım!

  12. 05/12/2022

    Verdiğin bilgiler için ve toplumu bilgilendirdiğin için teşekkürler dostum.

  13. Bunu öğrendiğim çok iyi oldu teşekürler

  14. Bunu öğrendiğim çok iyi oldu

  15. 03/12/2022

    Uzun zamandır araştırıyordum bilmediğim bir konuda hakkında çok yardımcı oldunuz teşekür ederim emeğinize sağlık

  16. 03/12/2022

    çok teşekkür ederim gelişigüzel anlatılmamış güzelce açıklanmış, harika bir yazı olmuş emeğinize sağlık

  17. 03/12/2022

    Tebligat Adresi ile ilgili araştırma yapıyordum ama doğru düzgün yazı bulmadım burada çok güzel bir şekilde açıklanmış teşekkürler

  18. 03/12/2022

    Tebligatı anlamını bilmediğim için Web sitesine girdim çok açıklayıcı öğretici bilgiler var gerçekten Bi çok konuda tesekkurler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir