YKS çalışmaya başlayacak öğrencilere tavsiyeler iyi bir eğitim hayatının en önemli kısmını oluşturur. Tüm benliğinizi ve dikkatinizi derse vererek bir ya da iki sene dişinizi sıkabilirsiniz. Bunun karşılığında ömür boyunca sevdiğiniz mesleği yaptığınız için gönlünüz rahat olacak. Yoksa her mesleğin mutlaka bir zorluğu olsa da asıl zorluk istemediğin ya da çalışmak zorunda kaldığın bir mesleğin başında olmaktır. Siz değerli öğrencilerimiz ise hedeflerini ve hayallerini bilen bir bireysiniz. O halde kendinize güvenin. İyi bir üniversitede isteyeceğiniz bölümü okuyacağınıza emin olunuz.
YKS Çalışmaya Ne Zaman Başlanır?
YKS çalışmaya başlamak için en güzel zaman dilimi 11. sınıfın başıdır. Lise hayatının 9. ve 10. sınıf sınavın ilk oturumunu, 11. ve 12. sınıf ise sınavın ikinci oturumunu oluşturur. 11. sınıfta sadece derste işlediğiniz konuları çalışınız. Yaz tatiline çıktığınızda ise 9. ve 10. sınıf konularını hızlı bir tekrar ile bitiriniz. Daha sonra her konudan birkaç test ile pekiştirme yapınız. Hem konu çalışması hem soru çözümü için iki aylık bir süre idealdir. Geriye kalan bir ay ise 12. sınıf hazırlığı için kursa gidebilirsiniz ya da internetten konu anlatım videolarını izleyebilirsiniz.
12. Sınıfta hem derste işlediğiniz konuları çalışacaksınız hem de iki haftada bir ya da üç haftada bir tekrar yapmalısınız. Çünkü tekrarlanmayan bilgi unutulmaya mahkumdur. Tekrarlarınızı konu üzerinden yapabileceğiniz gibi test üzerinden de yapabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış bir tercihtir.
12. sınıfta denemeler, tekrarlar, yeni konular hepsini bir arada yürütmelisiniz.
YKS Nasıl Çalışılır?
YKS çalışmak için hangi sınıfta hangi dersleri çalışmamız gerektiğini öğrendik. O halde ders çalışma yöntemlerine de göz atarak kendi öğrenme yeteneğinizi keşfedin.
Öğrencilerin ders çalışma yöntemleri okuma, yazma, duyma ve görme üzerinedir. Okuma ve yazma hemen hemen her öğrenci tarafından uygulanılan bir tekniktir. Lakin duyma ve görme arka plana itilmiş öğrenme şeklidir. Belki de sizler ya duyma ya da görme ile daha iyi öğreniyorsunuz ama bu öğrenme yeteneğinizi daha keşfetmediniz. Peki bu iki yöntem üzerinde inceleme yaparak bilinmeyen yönlerimizi keşfedelim.
Görmek daha çok konu özetlerinin zihin haritası çıkarıldığı yöntemdir. Boş bir kağıt üzerine konunun başlığı atılır. Daha sonra konu başlığı daire içerisine alınır. Konunun alt başlığı daireden ok işareti çıkarılarak yeni kollara ayrılır. Daha sonra ayrıntılar ok işaretlerini devam ettirerek yazılır. Böylelikle çok uzun bir konuyu bile tek bir dosya kağıdı üzerine toplayabilirsiniz. Tekrar yaparken sadece bu kağıda çalışmak işinizi kolaylaştırır ve görsel zihninizde yer eder. Görerek öğrenme tekniğini uygulayan öğrenciler yazılan bilgileri ilk başta hatırlayamasa bile görselin tamamen akıllarında kaldıklarını, daha sonra tüm ayrıntılarını da bir bir hatırladıklarını dile getiriyorlar. o halde zihin haritası görerek öğrenme tekniğinin vazgeçilmez uygulamasıdır.
Dersi dinleyerek öğrenen öğrenciler hocanın anlattığı konuları ve çözdüğü soruları tüm ayrıntılarıyla hatırlarlar. Eğer ki duyarak öğreniyorsanız ders çalışırken youtube platformunu sık sık kullanınız. Konu anlatım videolarını sisteme yükleyen hocalardan tüm ders konularını çalışabilirsiniz. Böylelikle hem duymuş olursunuz hem de ders dinlemek için herhangi bir yere gitmenize gerek kalmaz. İstediğiniz zaman, gece ya da gündüz ders çalışabilirsiniz.
Okuma ve yazma klasik öğrenme şeklidir. Lakin bir kere yazmak on defa okumaya eşit olduğu için mümkünse yazarak ders çalışmayı tercih edin.
YKS Çalışırken Motivasyonumuz Önemli Midir?
Yks çalışırken motivasyonumuz önemli midir, sorusu birçok genç tarafından sorulmaktadır. Peki bu soruyu şu şekillerde değiştirelim. YKS çalışırken birinin sizi desteklemesiyle kendinizi güçlü buluyor musunuz? YKS çalışırken olumsuz düşüncelerini size söyleyen birinin dediklerine üzülüyor musunuz? Hemen hemen hepimiz çevremizdeki insanların dedikleri yüzünden olduğumuzdan farklı ruh haline girebiliyoruz. O yüzden bize boş bir söylentiden başka yararı olmayan insanları hayatımızdan çıkaralım.