1. Anasayfa
  2. Sağlık

20lik Diş Çekimi Nasıl Yapılır?

20lik Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
20lik dis cekimi nasil yapilir
20

20’lik Diş Çekimi

Dişlerimizin arasında en son eklenen ve çıkmalarıyla beraber ağızdaki diş oluşumunu tamamlayan 20’lik dişler birçoğumuzun korkulu rüyasıdır diyebiliriz. 20’lik dişler 18 yaşında çıkabileceği gibi belki 40’lı yaşlara kadar çıkabilir. Bir gece ansızın dayanılmaz bir 20’lik diş ağrısıyla uyanabilirsiniz.

20’lik Dişleri Neden Çektiriyoruz?

Bu dişlerin gerilerde olması bakımını hayli zorlaştırıyor. Çürümeye bu denli meyilli olmalarının sebeplerinin arasında bulundukları konumu rahatlıkla sayabiliriz. Dişlerini sık sık fırçalayan, ağız ve diş bakımına hassasiyet gösteren bir insan bile bu noktalara ulaşamaması nedeniyle 20’lik diş çürümesi problemiyle diş hekimine gidebilir.

Ağzın oturmuş yapısının üstüne gelmeleri sebebiyle daha önceden oluşumunu tamamlamış dişleri itebilir ve mevcut şeklini bozabilirler. Aralarında daha önceden boşluk kalmayan dişleri üst üste bindirebilir ve belki bizleri bu yaştan sonra diş teli kullanmaya mecbur bırakabilirler.

Çıkmaya hazırlanırken eti patlatmaları ve yeni diş keskinliğiyle beraber yanağı kesmeleri bize dayanılmaz bir acı verir. Bu ve bu gibi sebeplerle bazı insanlar bu dişleri daha çıkmadan aldırırken bazıları ise çıktıktan sonra aldırmayı tercih eder.

20’lik Diş Çekimi Nasıl Yapılır?

20’lik dişin çekilme, çektirilme sebeplerinden bazıları saydık. Şimdi gelelim 20’lik dişin nasıl çekildiğine. Diş hekimlerine 20’lik diş ağrısıyla gitmek kadar doğal karşılanan bir şey yok. Bu olay çok sık yaşanıyor. Gittiğinizde öncelikle dişinizin tomografisi çekiliyor ve hekiminiz dişin konumu, durumu hakkında detaylı bilgi sahibi oluyor. Daha sonra hekimin yanına gidiyorsunuz, hekim önce ekranından tomografilere daha sonra sizin ağzınıza bakıyor. Uyuşturucu bir iğne yapılıyor fakat endişelenmeyin çünkü tahmin ettiğiniz kadar çok acımıyor diyebilirim. İğne vurulduktan sonra bir süre etki etmesini bekliyorsunuz. Bu aşamadan sonra dişinizin durumuna göre ya et kesilerek içeriden çıkartılıyor ya da normal bir diş çekimi yaşıyorsunuz.

Çekim SONRASI NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

En önemli kısım ise kesinlikle çekimden sonrası, acı çeken insanların çoğunun sebebi çekimden sonra bakıma dikkat etmemeleridir. Uyuşukluk hissi geçene kadar bir şey yiyip içmemeniz gerekiyor. Çekimden sonraki 24 saat içinde sıcak ve soğuk besin almamalı ve kesinlikle sigara kullanmamalısınız, bu enfekteye sebep olacaktır. İlerleyen 72 saat içerisinde de dikkatli olmanız gerekmektedir. Şimdiden geçmiş olsun.

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (20)

  1. 09/04/2024

    Bu konuda farklı görüşler var, sizce 20lik diş çekimi gerekli mi? Tartışalım!

  2. 06/04/2024

    20lik diş çekimi gereksiz mi? Dişler doğal olarak yerine mi gelmeli? Tartışalım!

    • 06/04/2024

      Diş hekimleri gereksiz yere 20lik diş çekimi yapmazlar. Dişler doğal olarak yerine gelmeyebilir ve sorunlara yol açabilir. Sağlık her zaman önceliklidir, tartışılacak bir konu değil. Uzmanlara danışmak en iyisi.

  3. 20lik diş çekimi sonrası hangi yiyecekleri yememeliyiz? Fikirlerinizi paylaşın!

  4. 21/02/2024

    20lik diş çekimi sonrası buz torbası kullanmak gereksiz mi? Tartışalım!

    • 22/02/2024

      Buz torbası kullanmak gereksiz değil, aksine çok faydalıdır. Diş çekimi sonrası oluşan ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcı olur. Tartışılacak bir konu yok, bilimsel olarak kanıtlanmış bir yöntemdir. Sağlıklı bir iyileşme için buz torbasını kullanmaya devam etmelisiniz.

  5. 12/02/2024

    Bu konuda farklı görüşler var, bazıları 20lik dişleri korumak için diş çektirmeyi tercih ediyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

    • 13/02/2024

      20lik dişler doğal birer diş olarak vücudumuzun bir parçasıdır. Gereksiz yere çektirmek sağlığa zararlı olabilir. Diş hekimine danışmak en doğrusudur. Diş çektirmek yerine koruyucu önlemler alınmalıdır. Sağlıklı dişlerinizi koruyun, gereksiz yere müdahale etmeyin.

  6. 02/01/2024

    Bu konuda farklı görüşler var mı? Kimi çekiyor, kimisi çekmiyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

  7. Bu yazıda 20lik diş çekimi konuşulmuş ama acaba ne sıklıkla gerekli? Tartışalım mı?

  8. 13/10/2023

    Çok teşekkürler, bu bilgiler çok yardımcı oldu.

  9. 13/10/2023

    Bakımıma dikkat edeceğim, teşekkürler.

  10. 06/10/2023

    Ben de çektirmeyi düşünüyorum, acaba ne kadar sürede iyileşiyor?

  11. 05/10/2023

    Çekim sırasında acı hissetmek gerçekten korkutucu.

  12. 03/10/2023

    Çekim sonrası nelere dikkat etmemiz gerektiğini öğrenmek çok iyi oldu.

  13. 02/10/2023

    Evet, 20’lik dişler gerçekten sıkıntılı bir durum olabiliyor.

  14. 30/09/2023

    Umarım çektirmem gereken dişlerim çıkmaz, çok korkuyorum.

  15. 27/09/2023

    Hekimin detaylı bilgi sahibi olması önemli, güven veriyor.

  16. 25/09/2023

    İğne acıtmıyor demişsiniz, umarım benim için de aynı olur.

  17. yirmilik diş hakkında kafasına takılan sorulara yanıt arayanlar için tecrübemi kısa şekilde şu şekilde anlatayım. dişimin inanılmaz ağrıması ile günlerce dayanılmaz acılar çektim. sirke, sigara vs her öneriyi deniyorsunuz fakat sonuçta hala dayanılmaz ağrılar. sonra hekime gittim yirmilik dişin ete gömülü olduğunu ve üniversite hast. çekilmesi gerektiğini söylediler.bunun için ayrıca üniversite hast. den ileri bir tarihe (ağrılar devam ederken yıl gibi gelecek aylar sonrasına) randevu verildi. o arada tedavi için verilen ilaçlarımı kullandım. rahattı zaman zaman sıkıntılar çektim yine nispeten iyiydim. randveu günü küçük bir ameliyata benzetebileceğiniz bir işlemle, diş etiniz kesilip gömül diş oradan çıkartılıyor. sonrasında diş ei dikiliyor. ve ilk bir hafta gerçekten yeme ve içmede çok zorlandım. diş çekimi sırasında ağzınızı belli bir süre alışılmışın dışında normalden fazla açık kaldığı için sanırım çene kazlarınız ağrıyor. ilk bir hafta sonrası yavaş yavaş düzeliyorsu uz. ilk hafta sıvı şeyler tüketebilir, pipet yardmı ile bazı gıdaları tüketebilrsiniz. acıyı çekmektense tabiki çekmek kısa süreli bir ağrıdan sonra vsağlığınıza kavuşmak büyük nimet bence. bu sorunu yaşayan arkadaşlara geçmiş olsun diliyorum.:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir