Bisikletin gelişiminde rol oynayan mucitler ve bilim insanları kimlerdir sorusunun cevabını pek çok kişi merak etmekte ve internet üzerinden bu konu hakkında araştırmalar yapmaktadır. Bisiklet, tek bir mucit tarafından icat edilmemiş olarak kabul edilmiştir. Çünkü bisiklet, her geçen sene farklı farklı eklentiler geliştirilerek günümüzdeki bisiklet halini almıştır. Bisiklet, gelişim aşamasında iken çok farklı değişimlere uğramıştır. Bu değişimlerden en belirgin olanı tekerlek boyutlarıdır. Bisikletin iki tekeri ilk başlarda birbirinden oldukça farklı boyutlardaydı. Özellikle ön teker arka tekerden çok çok daha büyük olarak tasarlanmıştır. Fakat daha sonraki zamanlarda bu teker boyutlarının farklılığının gereksiz ve dengeyi bozduğu anlaşılmıştır ve böylelikle günümüzdeki bisiklete daha yakın modellerde bisikletler geliştirilmeye başlanmıştır.
Bisikletin pek çok farklı türü bulunmaktadır. Bisikletler dağ bisikleti, BMX, şehir bisikleti gibi farklı türlerde üretilmiştir. Ayrıca kullanım türüne göre vitesli ve vitessiz olarak da bisiklet sınıflandırması vardır. Buna ek olarak iki tekerlekli, üç tekerlekli ya da dört tekerlekli bisikletlerin de üretildiği gözlemlenmiştir.
Bisikletin üretiminde rol oynayan mucitlere ve ne tarz çalışmalar yaptıklarına kısaca göz atalım.
- Bisikletin Gelişiminde Rol Oynayan Mucitler ve Bilim İnsanları Kimlerdir, Bisikletin Gelişimi
- Sıvrac Kontu ve Bisikletin Gelişimi
- Karl Von Drais ve İlk Bisiklet
- Denis Johnson ve Yaya Atı
- Kirkpatrick Macmillan ve Pedalın İcadı
- Michaux Şirketi ve Bisikletin Seri Üretimi
- Bisikletin Gelişimi Hakkında Ek Bilgiler
Bisikletin Gelişiminde Rol Oynayan Mucitler ve Bilim İnsanları Kimlerdir, Bisikletin Gelişimi
Bisikletin gelişiminde rol oynayan mucitler ve bilim insanları kimlerdir sorusuna bu liste ile cevap verebiliriz:
- Sıvrac Kontu
- Karl Von Drais
- Denis Johnson
- Kirkpatrick Macmillan
- Pierre ve Ernest Machaux
- Eli Bowen
Bu kişiler, bisikletin gelişiminde oldukça önemli rolü olan kişilerdir. Her bir mucit, bisiklete yeni bir özellik eklemiş ya da var olan özelliği daha iyisi ile değiştirerek bisikletin şu anki haline gelmesinde büyük katkı sağlamıştır.
Sıvrac Kontu ve Bisikletin Gelişimi
Sıvrac Kontu, bisiklete benzer ilk aracı 1790 yılında icat etmiştir. Aslında bu araca tam olarak bisiklet diyemeyiz. Fakat bu araç bisikletin atası diyebileceğimiz türde bir araçtır. Sıvrac Kontu’nun üretmiş olduğu bu araç, iki tekerlekli ve gidonu olmayan sürülebilir bir araçtı. Bu aracın gidonu yoktu. Bu nedenle tam bir bisiklet olarak kabul etmek doğru değildir. Sıvrac Kontu’nun icat etmiş olduğu bu scooter benzeri araç, ileriki yıllarda üretilecek olan bisikletlere büyük örnek olmayı başarmıştır. Böylelikle bisikletin üretim ve geliştirme aşaması da Sıvrac Kontu ile başlamıştır.
Karl Von Drais ve İlk Bisiklet
Bisikletin gelişiminde rol oynayan mucitler ve bilim insanları kimlerdir sorusunun belki de en önemli insanlarından birisi olan Karl Von Drais, ilk bisiklet diyebileceğimiz aracı 1817 yılında icat etmiştir. Bu nedenle pek çok kişi tarafından bisikletin icat edildiği yıl 1817 olarak kabul edilmektedir. Karl Von Drais’in icat etmiş olduğu basit bisiklet, tahtadan üretilmiş ve sabit bir gidonu olan araçtı. Karl Von Drais, bu araç ile yaklaşık 14 kilometre yol kat ederek insanlara bu aracın ne kadar kullanışlı olduğunu da kanıtlamıştır. Pek çok kişinin ilgisini çeken bu ilkel bisiklet, daha sonra 1818 yılında Paris’te sergilenmiştir. Karl Von Drais, bu ilkel bisiklete koşu makinesi anlamına gelen “Lauf maschine” adını vermiştir.
Karl Von Drais, bu ilkel bisikletin patentini aldığı için bisikletin ilk mucidi olarak kabul edilebilmektedir. Fakat bu bisiklet 1818 yılında Paris’te sergilendikten sonra Amerika, Birleşik Krallık, İtalya gibi dünyanın pek çok farklı yerinde taklit edilerek daha iyileri yapılmaya başlanmıştır. Bu kişilerden birisi ise Londralı Denis Johnson’dır.
Denis Johnson ve Yaya Atı
Londralı Denis Johnson, Karl Von Drais’in bisikletini Paris’te gören ve satın alan kişilerden bir tanesidir. Daha sonra Denis Johnson, bu bisiklete bazı eklemeler ve geliştirmeler yapmıştır ve bisikleti daha kullanılabilir hale getirmiştir. Denis Johnson’ın üretmiş olduğu bu araca “yaya atı” adı verilmiştir. Bu araç, bazı insanlar tarafından hobi atı olarak da anılmaktadır. Denis Johnson, üretmiş olduğu yaya atından tam olarak 300 adet üretmiştir ve satmayı başarmıştır. Denis Johnson bu başarılı icadının patentini de almaya hak kazanmıştır.
Kirkpatrick Macmillan ve Pedalın İcadı
Günümüz bisikletinin olmazsa olmazı olan pedallar, 1839 yılına kadar icat edilmemişti ve bu zamana kadar satılan bisiklet benzeri araçlar pedalsız olarak üretiliyordu. Bisikletler, insanların ayakları ile yerden güç alıp kendilerini ittirmeleri ile hareket edebiliyordu. 1839 yılında Macmillan, pedalı icat ederek bisikletin gelişimi için oldukça büyük bir adım atmıştır.
Yaklaşık 10 sene sonra 1850’lerde ilk üç tekerlekli bisiklet icat edildi. Bu üç tekerlekli bisiklet, ilkel bisikletlere oranla oldukça kullanışlı olduğu için pek çok kişi tarafından tercih edilmeye başlandı.
1860 yılında ise Fransa’da “bisiklet” kavramı artık kullanılmaya başlandı. Böylece bisiklet kavramı resmi bir şekilde dünya tarihine adını yazdırmış oldu.
Michaux Şirketi ve Bisikletin Seri Üretimi
Pierre Michaux ve Ernest Michaux baba ve oğul olarak Michaux şirketinin sahibidir. Bisikletin gelişiminde rol oynayan mucitler ve bilim insanları kimlerdir sorusunda oldukça önemli yeri olan Michaux Şirketi, bisikletin seri üretiminin yapıldığı şirkettir. Şirket, yılda 140 adet bisiklet üreterek satışını yapmayı başarmıştır. 1860’larda seri üretime geçirilen bu bisikletin ön tekerleği arka tekerlekten oldukça büyüktü ve ön tekerin büyüklüğü ne kadar artarsa bisikletin hızı da aynı oranda artmaktaydı.
Bisikletin Gelişimi Hakkında Ek Bilgiler
Bisikletler zamanla devletlerin ilgisini de çekmeye başladı. Oldukça kullanışlı olan bisikletleri devletler satın almaya giriştiler. Fransa, yüklü miktarda bisiklet alarak kendi savunma ve askeri hizmetlerinde kullanmaya başladı. Özellikle 1871’de üretilmiş olan bisikletleri Fransa satın alarak o dönemlerde Almanya ile yapmış olduğu savaşta bu bisikletleri de kullanmış oldu.
1885 yılında şu anki bisikletlere en yakın bisiklet modeli üretildi. İki tekerinin boyutu eşitlenmiş olan bisikletler bu yıldan sonra üretilmeye başlandı. Bu tarihten sonra teker boyutunun çok fazla farklı olduğu bisikletlerin üretimine son verildi. Çünkü iki tekerleğinin boyutu eşit ya da yakın olan bisikletlerin sürüş ve denge özellikleri çok daha iyiydi. 1888 yılında havalı plastik tekerlekli bisikletler üretilmeye başlandı. İlk üretim İrlanda’da yapıldı. Bu gelişme ile birlikte bisiklet üretimi hız kazandı. Fabrikaların artış göstermesi ile birlikte de bisikletler geniş kitlelere kadar ulaşmış oldu.
1894 yılında kadınlara da iki tekerlekli bisiklet sürebilme izni verildi. Böylece kadınlar bir yere giderken bisikletleri sık sık kullanır oldular. Buna ek olarak 1920li yıllarda çocuklar için küçük boyutlarda bisikletler de üretilmiş oldu. Çocuklar için üretilen bu bisikletler de iki tekerlekliydi. Daha sonra çocukların kullanım kolaylığı için üç ve hatta dört tekerlekli bisikletler üretilmeye başlandı. Bu sayede her yaştan insanın bisiklete binebilmesi kolaylaştı.
Bisikletin gelişiminde rol oynayan mucitler ve bilim insanları kimlerdir sorusuna son cevap olarak Eli Bowen, engeli nedeni ile bisiklet süremediği için arkadaşı Tripp ile birlikte çift kişilik bisikleti ürettiler. Bacakları olmayan Eli bisikleti kontrol ederken elleri olmayan Tripp ise bisikleti sürmekteydi. Son olarak 2000 yılında elektrikli bisikletler de üretilerek günümüzdeki teknoloji bisikletlere de aktarılmış oldu.
Denis Johnsonun yaya atı konusunda ne düşünüyorsunuz? İlginç bir tartışma konusu!
Vay be, bisikletin tarihine dair bilmediklerimiz varmış! Çok ilginç bir konu.
Bisikletin gelişiminde rol oynayan mucitlerin isimlerini öğrenmek güzel bir bilgi oldu.
Bisikletin gelişiminde bu kadar çok mucit bulunması gerçekten şaşırtıcı.
Bisikletlerin türleri ve kullanım şekilleri çok çeşitli, herkesin ihtiyacına uygun bir bisiklet bulmak mümkün.
İlk bisikletin tahtadan yapılması ve pedalların daha sonradan icat edilmesi ilginç.
bisikletin bu kadar önemli olduğunu bimiyordum
Bisiklet günümüz için gayet güzel bir ürün önemini anlamamız lazım
İnsanlar için keşfedilmiş bir araç olarak hem spor hemde kısa mesafelere gidip gelmede idealdir çünkü vücut hem çalışmakta rahat bir nefes almaktadır