Gaz sancısı her insanın başına gelebilen bir durumdur. Gaz sancısı genel olarak hızlı yemek yemek, tüketilen gıdaların içeriği, hareketsizlik, yemek yeme sırasında ağızdan fazla hava girmesi, aşırı baharatlı yiyecekler, bazı asitli içecekler gibi birçok faktör gaz sancısına neden olabilir.
Gaz sancısı şiddetli karın ağrısı ile başlar ve önlem alınmazsa daha da rahatsız edici bir boyuta gelebilir. Vücutta sıkışan gaz normal yollarla çıkartıla biliniyorsa çıkartılmalıdır. Utanç verici bir durum olarak bakılır ancak sağlık için çok faydalıdır. Gaz çıkartamayan kişilerse çeşitli sindirim hastalıkları meydana gelebilir. Vücuttan atılamayan gaz şiddetli kasılmalara ve kramplara neden olabilir. Doğal yollarla çıkartılamayan gaz için ise evde yapılacak bazı doğal yöntemler kullanılabilir.
Gaz Sancısına Neden Olan Faktörler Nelerdir?
- Karbonhidrat ve aşırı yağlı yiyecekler bağırsakların yavaşlaması ile kabızlığa neden olur. Kabızlıkla beraber bağırsaklarda gaz sıkışması meydana gelir.
- Hızlı yemek yemek hava yutmaya neden olur, böylece vücutta fazla hava birikerek gaza neden olur.
- Kuru fasulye, soğan, enginar, kuru üzüm, mercimek, erik kurusu, brokoli, elma, lahan gibi yiyeceklerde fazla karbonhidrat olduğundan vücutta gaz oluşmasına neden olur. Patates, pirinç ve makarna gibi bazı yiyecekler yeniden ısıtıldığında gaz oluşmasına neden olur.
- Regl döneminde rahimde görülen sancılar ve kasılmalar nedeniyle alt karın kısmı olumsuz< etkilendiği için bu kısımda gaz oluşumu daha çok olur.
Gaz Sancısı ve Sıkışması Nasıl Anlaşılır?
- Şiddetli karın ağrısı, kasılma ve kramplar
- Dışkılama zorluğu, ağır koku
- Aşırı terleme, mide bulantısı
Gaz Sancısına Neler İyi Gelir?
Gaz sancısı problemi yaşıyorsanız aşağıdaki yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Doğal ve bitkisel yöntemler oldukları için insan sağlığına zarar vermezler. Rahatlıkla kullanılabilir.
TARÇIN: Tarçın tadı ve çeşitli özellikleri ile birçok tedavide kullanılmaktadır. Gaz sancısı için ise bir çay kaşığı tarçını bir bardak ılık su ile karıştırarak tüketmelisiniz.
PAPATYA ÇAYI: Kuru papatyayı bir tutam olacak şekilde sıcak suyun içerisine atın ve üzerini kapatarak demlenmesini bekleyin. Ilınan papatya çayını günde iki kez tüketebilirsiniz.
ZENCEFİL ÇAYI: Zencefil özellikle mide rahatsızlıklarında çokça kullanılan ve sonuç alınan bir bitkidir. Günde bir bardak ılık zencefil çayı içmek sindirim sisteminizi rahatlatacaktır.
REZENE ÇAYI: Rezene çayı da mide rahatsızlıklarında çokça kullanılan bir bitkidir, ayrıca rezene çayı tüketmek rahatlatır ve hazmı kolaylaştırır.
NANE ÇAYI: Kuru naneyi bir bardak sıcak suda demleyerek tüketebilirsiniz.
SALATALIK: Salatalık detoks etkisi yaratır. Yaz aylarında tüketildiğinde ferahlatır. Çok iyi bir sindirim sistesi
Sistemi çalıştırıcı olarak ta bilinir.
KARBONAT: bir bardak ılık suya bir çay kaşığı karbonat atarak karıştırın ve bu karışımı günde iki kere için, mide rahatsızlıkları ve sindirim sistemi için faydalı olan karbonat iyi bir gaz çıkartıcıdır.