1. Anasayfa
  2. Sağlık

Alerji Testi Nasıl Ve Kimlere Yapılır

Alerji Testi Nasıl Ve Kimlere Yapılır
6

Alerjiler vücudumuzda kızarmış lekeler, kaşınmalar ve kabarcıklar oluşturarak kendini göstermektedir. Ciltteki belirtilerinin yanı sıra ciddi sağlık sorunlarına da sebep olan alerjilerin kaynağını tespit etmek için alerji testi nasıl yapılır sorusuna cevap vermeye çalışacağız.

İntradermal (Deri İçi) Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Deri içine enjekte edilen alerji testlerinde yaklaşık 1 damla alerjen ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaç deri içine uygulandıktan sonra ciltte herhangi bir belirti verip vermediği gözlenmektedir. Eğer vücudun testi yapılan maddeye karşı hassasiyeti bulunuyorsa ciltte lekelenme yapmaktadır. Bu test küçük çocuklarda alerji tespiti yapmak amacıyla da kullanılan oldukça güvenilir bir yöntemdir. Bu testin sonucu 10-15 dk. içinde belli olmaktadır. İntradermal alerji testine epidermal alerji testi de denilmektedir.

Çeşitli İlaçlar İçin Yapılan Alerji Testi

Bazı yüksek etkili veya alerjen madde içeren ilaçlar hastaya verilmeden önce deri içi alerji testi yapılmış ve risk görülmemiş olsa bile bu ilaçlar farklı bir yöntemle hastaya verilir. İlk olarak ilaçlar çok düşük bir konsantrasyon (yoğunluk) da hazırlanır. Bu aşırı derecede düşük dozda ilaç hastaya verildikten sonra hasta 2-3 saat boyunca hastanede takip altına alınır. Hastada herhangi bir alerji belirtisi veya rahatsızlık görülmezse ilaç hastaya normal dozda verilir.

Gıdalar İçin Uygulanan Alerji Testleri

Besin alerjilerini tespit edebilmek için 3 farklı türde alerji testi uygulanmaktadır. Bunlar patch (yama testi), kandan tahliliyle alerji testi ve yukarıda değindiğimiz cilt yüzeyinde deri içine uygulanan intradermal testtir. Kan tahlili testi ve patch testini de anlatmak istiyoruz. Doktorunuz alerjinizi net olarak tespit etmek için duruma göre 2 farklı testi de uygulayabilir.

Patch (Yama) Alerji Testi Nasıl Yapılır?  

Bu test cildinin çeşitli maddelerle teması sonucunda alerji yaşayan kişilerde uygulanmaktadır. Patch testi için alerjen madde içeren çeşitli bantlar deriye (genelde sırt) yapıştırılır. Bantlar yapıştırıldıktan 48 saat sonra kaldırılır ve yapıştırılan yerde kabartı, kaşınma ve kızarıklık gibi alerji belirtilerinin görülüp görülmediği tespit edilir.

Kan Tahlili ile Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Kan testiyle alerji testi tespit edilmesi zor olan alerjilerde, solunum yollu alerjilerin tespitinde çeşitli gıda alerjilerinde, göz ve kulakta belirti gösteren alerjilerde uygulanmaktadır. Ayrıca sürekli tekrarlayan hastalıklarda da alerji şüphesiyle kan tahlili yapılmaktadır.
Alerji Testinden Önce Kullanılmaması Gereken İlaçlar

Antihistaminik (alerji önleyici) ilaçlar veya antihistaminik madde içeren öksürük şurupları test yapılmadan birkaç gün önce bırakılmalıdır. Doktorunuz yapacağı teste göre gerekiyorsa kullandığınız ilaçlardan hangisini bir süre kullanmamanız gerektiğini size söyleyecektir.

Bebeklerde Alerji Testi

Doktor kontrolünden sonra şüphe durumunda bebeğin ilk alerji testi 2. ayını doldurduktan sonra yapılabilmektedir. Solunum sistemi kaynaklı alerjilerin testleri ise bebek ancak 2 yaşını doldurduktan sonra yapılabilmektedir.

Alerji Testi Kimlere Yapılır?

Çeşitli rahatsızlıkları sebebiyle alerji şüphesi görülen herkese ve hastalıkları sebebiyle çeşitli koruyucu ilaçları kullanacak olan kişilere alerji testi yapılmaktadır.

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (6)

  1. 15/04/2024

    Patch alerji testleri daha etkili mi, yoksa intradermal testler mi? Fikirleriniz neler?

  2. 12/04/2024

    Patch testi güvenilir mi? Sonuçlar ne kadar doğru? Tartışmaya açık bir konu.

  3. 09/04/2024

    Patch testi hassaslığı doğru ölçer mi? Farklı testler arasındaki doğruluk farkı ne?

  4. Patch testleri gıda alerjilerinde önemli mi? Tartışalım! Fikirlerinizi bekliyorum.

    • 15/03/2024

      Patch testleri genellikle gıda alerjileri için uygun değildir. Gıda alerjileri genellikle kan testleri veya cilt prick testleri ile teşhis edilir. Patch testleri genellikle cilt reaksiyonlarını belirlemek için kullanılır. Farklı testlerin farklı amaçları var, doğru testi kullanmak önemli.

  5. Aslında bu makale tamamiyle bilgi nitelikli ve içerikli olduğu için baya güzle bir paylaşım olmuş tebrikler başarılar diliyorum ve birçok sorumada yanıt bulduğum için teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir