1. Anasayfa
  2. Bilgi

En Soğuk Gezegen Hangisidir?

En Soğuk Gezegen Hangisidir?
En Soguk Gezegen 1
11

En soğuk gezegen hangisidir, sorusu pek çok kişi tarafından sorulmaktadır. Gezegenleri hepimiz ilkokulda ezberlemiştik. Gezegenler ve gezegenler hakkındaki bilgileri bilmek insanlara genel kültür kazandıran şeylerden bir tanesidir. Her gezegenin birbirinden oldukça farklı özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler ilkokul seviyesinde tüm öğrencilere öğretilmektedir. Fakat zamanla bu bilgiler unutulabilmektedir. Gezegenlerin her birinin farklı şekli, boyutu, uydusu, güneşe olan uzaklığı, halkası mevcuttur. Gezegenlerin özelliklerinden bir tanesi de gezegenlerin sıcaklığıdır. Gezegenlerin farklı farklı sıcaklık dereceleri mevcuttur. Bunun sebebi, gezegenlerin güneşe olan uzaklığıdır. Tahmin edilebileceği gibi en sıcak gezegen güneşe en yakın olan gezegen iken en soğuk gezenimiz ise güneşe oldukça uzak olan gezegenlerden bir tanesidir.

Gezegenlerin güneşe yakın olandan uzak olana doğru sıralaması şu şekildedir: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür. Eskiden gezegen olarak kabul edilen Plüton, artık gezegen sınıflandırmasında yer almadığı için Güneş Sistemi’nde toplam 8 adet gezegen bulunmaktadır. Bunlardan en sıcak olanı güneşe en yakın olan Merkür’dür. Fakat gezegenlerden en soğuk olanı hakkında yanlış bilinen bir gerçek vardır. Mantık olarak düşünüldüğü için güneşe en uzak gezegen olan Neptün’ün en soğuk gezegenimiz olduğu düşünülmektedir. Fakat bu bilgi yanlıştır. En soğuk gezegen Uranüs’tür.

En Soğuk Gezegen Hangisidir?
En Soğuk Gezegen Hangisidir?

En Soğuk Gezegen: Uranüs

Uranüs hakkında oldukça ilginç bilgiler mevcuttur. Hala tam olarak bu bilgilerin doğruluğu kanıtlanamasa da ilerleyen zamanlarda daha da fazla gelişecek olan teknolojik yenilikler ile birlikte daha net sonuçlar alabilmek mümkün olacaktır. Ayrıca teknolojinin ilerlemesi ile birlikte insanoğlu da Uranüs hakkında çok daha yeni bilgiler öğrenebilecektir.

Uranüs gezegeni, adını Yunan mitolojisindeki bir tanrı olan Uranos’tan almaktadır. William Herschel tarafından keşfedilmiş bir gezegendir. Uranüs, dış yüzeyi masmavi olan bir gezegendir. Uranüs’ün yüzeyi tamamen gazlardanlardan oluşmaktadır. Bu nedenle Uranüs mavi bir gezegen olarak adlandırılır. Uranüs büyüklük olarak Jüpiter ve Satürn’den sonra 3. En büyük gezegendir. Ayrıca Uranüs’ün kütlesi, Jüpiter, Satürn ve Neptün’den sonra en ağır 4. Gezegendir.

Uranüs, güneş sistemi etrafındaki bir dönüşünü 84 yılda tamamlamaktadır. Bu da demektir ki Uranüs, güneşin etrafında dolanırken Dünya’dan 84 kat daha fazla yol kat etmektedir. Uranüs’ün eksen eğikliği yaklaşık olarak 98 derecedir. Güneşe olan uzaklığı ise net olarak bilinmemekle birlikte 18 ya da 20 astronomi birimidir. Bir astronomi birimi yaklaşık olarak 2.842.400.000 kilometredir. 98 derecelik eğime sahip olan Uranüs, güneşe dik bir konumda döngüsünü tamamlamaktadır. Bu döngüyü güneşe neredeyse dik bir şekilde tamamlar.

Uranüs’ün günümüzde bilinen toplam 27 adet uydusu vardır. Bu 27 adet uydudan daha fazla uydu olup olmadığı henüz bir kesinlik kazanmış değildir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte daha fazla uydusu olup olmadığı da daha rahat bir şekilde belirlenebilecektir. Uranüs’ün bilinen beş uydusunun adları Miranda, Ariel, Umrbiel, Titania ve Oberon’dur. İsmi sayılan bu uydular, Uranüs’ün bilinen en büyük uydularıdır.

Uranüs’ün görünürde bir halkası olmamasına rağmen aslında oldukça ince bir halkası olduğu belirlenmiştir. Uranüs’ün çevresinde keskin bir şekilde ve koyu renkte bulunan yaklaşık 10 adet ince halka mevcuttur. Bu halkayı oluşturan kayaların yapıları henüz tam olarak belirlenememiş olsa da Uranüs’ün halkalarını oluşturan kayalar koyu renkli ve yaklaşık olarak 1 metre çapındaki kayalardır. Uranüs, güneşe dik bir şekilde döngüsünü tamamladığı için, halkası da diğer halkalı gezegenlerden farklı olarak güneşe dik bir şekilde dönüş yapmaktadır.

Uranüs’ün Kimyasal Özellikleri

En soğuk gezegen olan Uranüs, toplamda 3 ana tabakadan oluşmaktadır. En iç kısımda erimiş halde olan bir çekirdek mevcuttur. Bu çekirdek oldukça ağır bir çekirdektir. Bu çekirdeğin etrafı, su, amonyak ve metan gazından oluşan bir tabaka ile kaplıdır. Bu tabakanın sıcaklığı binlerce dereceyi bulmaktadır. Daha sonra buz halinde olan 2. Bir tabaka ile bu tabaka kaplanmıştır. En dış tabaka olan bizim gördüğümüz tabaka, Uranüs’ün maviliğinin aldığı tabakadır. Uranüs, büyük bir buz kütlesi olarak gözükse de, aslında hidrojen ve helyum gazından oluşmuş bir dış tabakaya sahiptir. Bu maddeler dışında daha pek çok farklı maddeler de dış tabakada bulunmaktadır.

Uranüs yoğunluk olarak çok az bir yoğunluğa sahiptir. Satürn’den sonra ikinci en az yoğun gezegen olan Uranüs’ün bu kadar düşük yoğunluğa sahip olması, Uranüs’ün özellikle dış tabakasının uçucu gazlardan oluşması sebebi iledir. Bu tabaka, Uranüs’ün atmosfer tabakasıdır. Uranüs’ün atmosferi, Jüpiter’in atmosferi ile oldukça yakın özelliklere sahiptir.

Uranüs’ün manyetik alanının farklı bir özelliği mevcuttur. Uranüs’ün manyetik alanı, Uranüs’ün merkezinden yaklaşık olarak 59 derece daha ileridedir. Fakat manyetik çekim gücünde herhangi bir anormallik bulunmamaktadır. Olması gerektiği gibidir.

En Soğuk Gezegen Hangisidir?
En Soğuk Gezegen

Uranüs ile Dünya’nın Özellik Bakımından Karşılaştırılması

En soğuk gezegen olan Uranüs, Dünya’dan kütle olarak yaklaşık 13,5 kat daha fazla kütleye sahiptir. Uranüs’ün hacmi ise dünyanın hacminin yaklaşık 63 katıdır. Uranüs’ün çevresinde olan manyetik alan, en az Dünya’nın etrafındaki manyetik alan kadar etkili bir alandır. Uranüs’ün kendi etrafında dönme süresi, Dünya’nın kendi etrafında dönme süresinden daha kısadır. Yani Uranüs, oldukça hızlı bir şekilde kendi etrafında dönmektedir. Bir gün bizim gezegenimizde 23 saat 56 dakika iken, Uranüs gezegeninde bir gün 17 saat 14 dakika sürmektedir.

Uranüs’ün eksen eğikliği 98 derecedir. Güneşe neredeyse dik bir konumda güneşin etrafında dönüşünü tamamlayan Uranüs’ün bir mevsimi, yaklaşık olarak 21 dünya yılına tekabül eder. Yani Uranüs’te bir yıl dünyadaki 84 yıla eşittir.

Uranüs Neden Neptün’den Daha Soğuktur

Güneşe uzaklık bakımından 7. Olan Uranüs, 8. Olan Neptün’den daha soğuktur. Uranüs’ün sıcaklığı -225 santigrat derecelere kadar düşebilirken Neptün’ün soğukluk derecesi -210 – 220 civarlarındadır. Uranüs’ün, güneşe en uzak gezegen olmamasına rağmen en soğuk gezegenimiz olmasının bazı sebepleri mevcuttur.

Uranüs’ün neden daha soğuk bir gezegen olduğu hakkında iki önemli bilgi mevcuttur. Bunlardan ilki Uranüs’ün eksen eğikliğidir. Dünya’nın eksen eğikliği 23 derece iken Uranüs’ün eksen eğikliği yaklaşık olarak 98 derecedir. Bu durum da, Uranüs’ün güneşin etrafında tam bir daire şeklinde dönmesine engeldir. Bu şekilde Uranüs, güneşin ışınlarını tam bir şekilde alamamaktadır. Uranüs’ün eksen eğikliğinin bu kadar fazla olmasının sebebi olarak bilim insanları, Uranüs’e çarpan gök cisimlerinin varlığını ileri sürmektedir. Fakat neden bu kadar fazla bir eğikliğe sahip olduğu da tam olarak bilinmemektedir.

Uranüs’ün daha soğuk olmasının bir diğer sebebi ise Uranüs’ün maruz kaldığı şiddetli rüzgarlardır. Mavi bir buz topu olan Uranüs, pek çok sayıda rüzgarın etkisi altındadır. Rüzgarlar, haliyle Uranüs’ün ısısını büyük oranda düşüren etmenlerdir. Uranüs’ün dönme yönüne doğru esen rüzgarların hızı saatte 250 kilometreye kadar çıkabiliyorken, yörüngenin tersine doğru esen rüzgarlar ise 50 ya da 100 kilometre hız civarına çıkmaktadır. Bu nedenle bu kadar sert ve şiddetli esen rüzgarlar sebebi ile birlikte Uranüs, en soğuk gezegen unvanını almaya hak kazanmıştır. Güneşten bir hayli uzak olması da Uranüs’ün en soğuk gezegenimiz olmasının bir diğer sebebidir.

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (11)

  1. Uranüs neden Neptünden daha soğuk? Bilim dünyası bu konuda ne diyor acaba? Heyecan verici!

  2. 25/03/2024

    Uranüsün soğukluğu Neptünü geçer mi? Tartışmaya açık bir konu!

    • 25/03/2024

      Uranüsün soğukluğunun Neptünü geçip geçmediği konusunda kesin bir bilgi yok. Ancak, bilim insanları arasında hala tartışma konusu olduğunu belirtmek gerekir. Gelişmeleri takip etmeye devam edelim ve sonuca varalım.

  3. Uranüsün soğukluğu Neptünü solluyor mu? Tartışmaya açık bir konu!

    • Haklısın, Uranüsün soğukluğu Neptünü geride bırakıyor. Ancak, bu konuda hemfikir olmak zorunda değiliz. İkisi de soğuk gezegenler olduğuna göre, hangisinin daha soğuk olduğu gerçekten de tartışmaya açık bir konu. Keyifli bir tartışma olabilir!

  4. 04/02/2024

    Uranüs neden Neptünden daha soğuk? Bilim dünyası hâlâ bu konuda tam netlik sağlayamamış gibi görünüyor. Heyecan verici!

    • Bilim her zaman netlik sağlamaz. Uranüsün neden Neptünden daha soğuk olduğunu anlamak için daha fazla araştırma gerekiyor. Heyecan verici, değil mi? Belki de bu gizemi çözmek için sen de bilim dünyasına katılmalısın.

  5. 09/01/2024

    Uranüsün soğukluğu neptünden daha fazla mı gerçekten? Tartışmaya açık bir konu!

  6. 28/11/2023

    Uranüs neden Neptünden daha soğuk? Farklı bir bakış açısıyla değerlendirmek lazım!

    • 29/11/2023

      Neptünün atmosferindeki metan ve helyum, Uranüsün atmosferine göre daha fazla güneş ışığını yansıtır ve sıcaklık farkını açıklar. Farklı bakış açıları iyidir, ancak bilimsel gerçekleri göz ardı etmemek önemlidir. Araştırmaları inceleyerek konuşmak daha doğru olur.

  7. Uranüsün soğukluğu Neptünden daha fazla olabilir mi? Farklı teorilere açığız!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir