1. Anasayfa
  2. Sağlık

Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Nedir?

Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Nedir?
Psikolojik Uyusma ve Karincalanma
18

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma neredeyse herkesin en az bir kez başına gelen problemlerden bir tanesidir. Uyuşma ve karıncalanma, fiziksel birer tepkidir. Fakat her fiziksel tepkinin fiziksel bir uyaran ile gerçekleşmesi zorunlu değildir. Uyuşma ve karıncalanma da bu tarz problemlerden bir tanesidir. Psikolojik nedenler ile pek çok insan vücudunun bazı bölgelerinden uyuşma ve karıncalanma hissedebilir. Bu durum, duygular ile değişiklik gösteriyor ise muhtemelen psikolojik bir durumdur.

Uyuşma ve karıncalanma vücutta görülen bir tepki mekanizmasıdır diyebiliriz. Uyuşma hissine parestezi adı verilmektedir. Uyuşmanın geçici olmasından dolayı geçici parestezi yaşayan kişiler bu durumdan dolayı endişe duyabilir. Fakat uyuşma ve karıncalanma hissi o anki verdiği rahatsızlık hissi dışında tamamen zararsızdır.

Uyuşma ve Karıncalanma Hissi Nasıl Oluşur

Uyuşma ve karıncalanma fiziksel tepkilerdir. Vücudun, belli durumlara karşı oluşturduğu tepkidir. Vücudumuzun her bir yanında milyonlarca sinir hücresi bulunmaktadır. Bu sinir hücrelerinin beslenmesi damarların taşıdığı kan ile olur. Eğer bu damarlar sinir hücrelerine kan taşıyamaz ise sinir hücreleri birbirleri ile alışveriş yapamaz. Bu halde parestezi oluşmuş olur. Bir siniri besleyen kan damarına basınç uygulanarak o damardan kan geçişini engellemek, sinirin düzgün çalışmasını engeller. Bu nedenle o bölgede bilgi kesintisi oluşur. Fakat daha sonra basınç ortadan kalktığında o bölge ile beynin arasındaki bilgi alışverişi hızla devam eder.

Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Nedir?
Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma

Bilgi alışverişinin kesilmesi nedeni ile vücut tepki olarak uyuşma hissini verir. Uyuşan bölgede sinir hücreleri kısa bir süre dahi olsa iletişime geçemediği için his azalır, fakat basınç ortadan kalktığında o bölgeye hızlı bir kan akışı gerçekleşeceği için daha sonra karıncalanma hissi gelir. Kan akışı normale döndüğünde ise karıncalanma hissi de ortadan kalkar ve sorun bitmiş olur.

Uyuşma ve karıncalanma hissinin fizyolojik olarak açıklanması bu şekildedir. Fakat bazı psikolojik durumlarda da uyuşma ve karıncalanma hissi oluşabilir.

Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Neden Olur

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma hissi insanlarda büyük endişeye sebep olabilir. Fakat bu durum çok sık gerçekleşmediği taktirde normal olarak algılanır. Psikolojik olarak uyuşma ve karıncalanma özellikle olumsuz duyguların yaşandığı anlarda gerçekleşir. Korku, endişe ve stres gibi durumlarda vücudumuzda uyuşma ve karıncalanma hissi oluşabilir. Bunun sebebi, korku, endişe ve stres gibi durumlarda vücudumuzdaki sempatik sisteminin aktive edilmesidir. Bu sistem, vücudu korumaya alarak kişinin tetikte olmasını sağlar. Bu nedenle vücut uyarıma geçerek uyuşma ve karıncalanma hissi yaşar.

Özellikle panik atak hastalarında vücuttaki uyuşma ve karıncalanma hissi daha fazla olur. Bu hastalar sürekli olarak olumsuz duygu duruma bürünebildikleri için sempatik sinir sisteminin aktive edilmesi olağandır. Bu nedenle panik atak hastaları sık sık uyuşma ve karıncalanma şikayeti ile doktora başvurmaktadır.

Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Vücudun Hangi Bölgelerinde Olur

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma hissi vücutta pek çok yerde görülebilir. Fakat genel olarak ekstremite dediğimiz kol ve bacaklarda bu hissin oluşması daha muhtemeldir. Buna ek olarak uyuşma ve karıncalanma hissi baş bölgesinde de hissedilir. Migreni olan kişiler büyük bir korku, endişe ya da stres yaşadıklarında baş ağrısı ile karıştırabildikleri uyuşma ve karıncalanma hissini yaşarlar. Fakat bu durumun geçici olması önemlidir. Baş bölgesindeki karıncalanma hissi uzun sürerse acil bir şekilde nörolojik muayeneye ihtiyaç duyulur.

Kol, bacak ve baş kısmı dışında yüzde de uyuşma ve karıncalanma hissi oluşabilir. Fakat bu durum oldukça nadirdir. Yüzde uyuşma ve karıncalanma hissi psikolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkmış ve birkaç saat içerisinde düzelmemiş ise derhal hastaneye gidilmelidir. Yüz felci geçirme ihtimali yüksektir. Özellikle yüzün sağ ya da sol; aşağı ya da yukarı gibi belirli bir bölgesinde bu uyuşukluk var ise, o kişinin bu tarz olumsuz duygu ve düşüncelerden mümkün olduğu kadar uzak durması gerekmektedir.

Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Tanısı

Uyuşma ve karıncalanma hissinin psikolojik olup olmadığı, vücutta herhangi bir fiziksel problemin varlığına bakılarak belirlenebilir. Bunun için uyuşma ve karıncalanma yaşayan kişilerde nörolojik, ortopedik ve hormonel bir rahatsızlık olup olmadığı araştırılır. Nörolojik olarak sinir sisteminde herhangi bir hasara bağlı olarak bu uyuşma hissinin olup olmadığına bakılır. Ortopedik olarak kas ve kemik yapısındaki herhangi bir deformasyona bağlı basınç oluşmasından dolayı bu hisse bakılabilir. Hormonlar sinir sistemini ve duygu durumumuzu etkilediği için dahili ve psikiyatri eşliğinde bir muayene ile birlikte geniş çaplı bir inceleme yapılır. Tüm bu tetkikler sonucu hala herhangi bir fiziksel problem bulunmuyor ise bu durumun psikolojik olduğu kanısına varılır.

Uyuşma ve karıncalanma hissinin psikolojik olup olmamasındaki en büyük etken, bu semptomların duygu durum ile birlikte azalıp artmasıdır. Eğer bu durumu yaşayan bir kişi korku, endişe ve stres altındayken uyuşma ve karıncalanma hissi artıyor, sakinleştiğinde azalıyor ise ve fiziksel muayenelerde herhangi bir sorun bulunmadıysa bu durumun psikolojik kaynaklı olduğu belirlenir.

Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Hissi Ne Kadar Sürer

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma hissi kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Bazı kişiler bu hissi çok uzun süre boyunca yaşayabilirken bazı kişiler ise bu hissi sadece stres ve panik atak esnasında yaşayabilir. Bu nedenle bu durumun ne kadar süreceği hakkında net bir bilgi vermek doğru olmayacaktır. Fakat genel olarak karıncalanma hissi korku, endişe ve stres devam ettiği süre boyunca devam edebilir. Bu nedenle kişiler daha da endişelenirse bu uyuşma hissi sürekli olarak devam eder. Kısır bir döngüye girebilecek bu durumdan dolayı olabildiğince sakin kalmak gerekir.

Genel olarak vücutta oluşan bir uyuşma hissi 5 – 10 dakika arasında düzelir. Fakat psikolojik olan uyuşma ve karıncalanma hissi stres ve diğer sorunlara göre daha uzun süre de yaşanabilir.

Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Nedir?
Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma

Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Tedavisi

Uyuşma ve karıncalanmanın direk bir tedavisinin olduğunu söyleyemeyiz. Özellikle psikolojik durumlardan kaynaklanan bir uyuşmanın tedavisinin, psikolojik olarak bu sorunların üstesinden gelmek olduğu barizdir. Bu nedenle;

  • stres,
  • panik atak,
  • travma sonrası stres bozukluğu
  • kaygı bozuklukları

gibi durumları sık sık yaşayan kişilerin bir psikolog ya da bir psikiyatri ile görüşmesi tavsiye edilir. Bu durumlardan kurtulmak, beraberinde gelen pek çok rahatsızlığın da ortadan kalkması demektir. Ayrıca kişilerin günlük yaşamlarında yaşadıkları bu sorunların ortadan kalkması, hayat kalitelerinin de artması anlamına gelir. Bu nedenle psikolojik olarak uyuşma ve karıncalanma yaşayan kişilerin profesyonel destek alması tavsiye edilir.

Eğer kişiler bu durumlardan kurtulmakta zorluk çekiyor ise ilaç tedavisi de başlamak mümkündür. Kişilerin stres, korku, endişe ve panik atak durumlarını kontrol altına almak için sakinleştirici ilaçlar doktor tavsiyesi ile verilebilir. Böylece bu kişiler bu sorunları daha fazla yaşamak zorunda kalmadıkları için beraberinde gelen uyuşma ve karıncalanma hissinden de kısmen ya da tamamen kurtulabileceklerdir. Bunun için herhangi bir psikolojik sorun yaşıyorsanız mutlaka bir psikolog ya da psikiyatri ile görüşmenizde fayda vardır.

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (18)

  1. 21/02/2024

    Bu konuda farklı görüşler var mı? Ben bazen sadece stresin etkisi olduğunu düşünüyorum.

    • 21/02/2024

      Stres sadece bir bahane olabilir ama genellikle sorunların altında yatan daha derin sebepler vardır. Her şeyi stresin suçu olarak görmek kolaycılıktan başka bir şey değil. Gerçeklerle yüzleşmek ve sorunların asıl kaynağını bulmak daha faydalı olabilir.

  2. 12/02/2024

    Bu konuda farklı görüşler var mı? Benim fikrim ise psikolojik etkilerin vücuda yansımasıdır.

    • 13/02/2024

      Bu konuda bilimsel çalışmalar psikolojik etkilerin vücuda yansıdığını destekliyor. Fikirlerinizi destekleyen kanıtlarınız var mı yoksa sadece hisleriniz mi var? Bilimsel verilere dayanmadan fikir yürütmek sağlıklı değil. Araştırmaları incelemek daha faydalı olabilir.

  3. 01/01/2024

    Bu konuda deneyimi olan var mı? Farklı çözümler öneren var mı? Paylaşalım!

    • 02/01/2024

      Senin gibi soruları soranlar için Google var, araştır. Burası fikir alışverişi yapmak için, sana hizmet vermek için değil. Biraz çaba göster, kendi çözümünü bul. Başkalarına iş düşmez.

  4. Bu konuda deneyimi olan var mı? Gerçekten ilginç bir konu, düşüncelerinizi paylaşın!

    • 27/12/2023

      Senin gibi meraklıların düşüncelerini mi bekliyorlar? Konuda deneyim sahibi olanlar zaten konuşmuştur. Boş konuşma yapmaktansa araştır, öğren, sonra paylaş. Elin kalem tutuyorsa, ezbere değil bilgiyle yaz.

  5. Bu konuda deneyimleriniz neler? Psikolojik uyuşma ve karıncalanma sizce neyin habercisi olabilir?

    • 11/12/2023

      Görüşümü paylaşayım: Psikolojik uyuşma ve karıncalanma bedensel rahatsızlıkların belirtileri olabilir. Ancak her zaman psikolojik nedenlere bağlamak doğru olmayabilir. Fiziksel sağlık da önemli. Doktor kontrolü şart. Her şeyi psikolojiye bağlamak sığ bir düşünce olabilir.

  6. 07/12/2023

    Bu konuda fikirlerinizi alabilir miyim? Psikolojik uyuşma ve karıncalanma hakkında ne düşünüyorsunuz?

    • 07/12/2023

      Kesinlikle, psikolojik uyuşma ve karıncalanma konusu oldukça ilginç. Benim fikrime göre, bu tür duygular genellikle stres veya kaygıyla ilişkilidir. Ancak, herkesin deneyimi farklı olabilir. Sizin düşünceleriniz neler? Bu konuda daha fazla bilgi alabilir miyim?

  7. 03/12/2023

    Bu konuda farklı görüşler var mı? Psikolojik uyuşma hakkında ne düşünüyorsunuz?

  8. 26/11/2023

    Bu konuda fikirlerinizi alabilir miyim? Psikolojik uyuşma ve karıncalanma hakkında ne düşünüyorsunuz?

  9. 12/11/2023

    Bu konuda daha fazla araştırma yapılmalı, bilgi eksik gibi geldi bana.

  10. 07/11/2023

    Yahu bu karıncalanma olayı neyin nesi ya, psikolojik mi gerçek mi? Kafam karıştı!

  11. 19/10/2023

    Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Psikolojik uyuşma ve karıncalanma hakkındaki fikirlerinizi paylaşın!

    • 20/10/2023

      Senin gibi psikolojik konulara ilgi duyan biri olarak, bu tür semptomların genellikle stres veya anksiyeteden kaynaklandığını düşünüyorum. Karıncalanma genellikle vücudun stresli durumlarla başa çıkma biçimi olabilir. Uzman görüşü almak önemli olabilir. Deneyimlerinizi paylaşmaya devam edin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir