Şifalı doğal bitkiler arasında yer alan rezene bitkisi, maydanozgiller familyasındandır. Kendine has kokusu ile dikkat çeken rezene, yemeklerde de kullanılmaktadır. Koyu renkli rezene bitkisi, yaygın olarak tüketilen bitki çayları arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle rezene çayı faydaları ve zararları nelerdir, nasıl yapılır, rezene çayının bebeklere faydaları nelerdir sorulan sorular arasında yer almaktadır.
Rezenenin Faydaları
Rezene bitkisi, farklı şekillerde kullanıldığında insan sağlığına olumlu etkileri bulunmaktadır. Sodyum, potasyum, fosfor ve kalsiyum bakımından zengin olan rezene bitkisi içerisinde aynı zamanda A ve C vitaminleri de yer almaktadır.
Rezene çayı, yaygın olarak ishal ve kabızlık problemlerine karşı tüketilmektedir. Rezene çayı, rezene bitkisinin yapraklarının demlenmesi ile elde edilen şifalı bir bitki çayıdır. Mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıklarında, migren ve baş ağrısı sorunlarında, anne sütünün artırılması ve bebeklerde gaz problemlerinin giderilmesi için rezene çayı kullanılmaktadır.
Rezene Çayı
Son yıllarda doğum sonrasında birçok kadın anne sütünün artması için rezene çayı tüketmektedir. Aynı zamanda gaz problemi yaşayan bebeklerde gaz sorununu çözmek için de rezene çayı tavsiye edilmektedir. Çay yapımında kullanılan rezene bitkisi, aromatik bir tada sahiptir. Kendine has kokusu ile hemen fark edilmekte ve diğer bitki çaylarından ayırt edilmektedir.
Rezene Çayı Faydaları
Kolesterole iyi geldiği bilinen rezene çayının farklı hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Rezene çayı faydaları oldukça fazladır.
Kansızlık, ses kısıklığı, toksinlerin atılması, depresyon, anksiyete, gibi sağlık sorunlarında rezene çayı tüketimi tavsiye edilmektedir. Bunun dışında rezene çayı, idrar söktürücü özelliğe sahiptir. C vitamini bakımından oldukça zengin olan rezene çayı, cilt dokusunu yenileyerek cildin canlı görünmesine yardımcı olmaktadır.
Şişkinlik, gaz spazmı, mide kramplarında rezene çayı tüketilmesi rahatlamaya yardımcı olmaktadır. Ülsere neden olan bakteriler üzerinde de etkili olduğu bilinen rezene çayı mide sorunları için genellikle akşam yemeği sonrasında tüketilmelidir.
Öksürüğe iyi gelen rezene çayı, bu nedenle grip ve nezle gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarına karşı da tüketilmektedir. Boğazı rahatlatan ve balgam söktürücü etkiye sahip olan rezene çayı ile gargara yapıldığında boğaz ağrısına iyi geldiği bilinmektedir.
Rezene çayı faydaları arasında tansiyon düzenleme, gerilen damarları rahatlatma, hipertansiyona iyi gelme, metabolizmayı hızlandırma, açlık hissini bastırma, adet sancılarını hafifletme, baş ağrısını giderme, gözlerdeki şişkinliği alma olumlu etkileri de sayılmaktadır.
Rezene Çayı Nasıl Hazırlanır?
Rezene çayı hazırlamak günümüzde oldukça pratiktir. Birçok markette rezene çayı hazır poşetleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra aktarlardan alınan rezene ile de rezene çayı demleme olarak tüketilmektedir.
Rezene çayı hazırlamak için 1 bardak suyun içerisine 1 çay kaşığı rezene tohumu ezilir. Suyun kaynamaya başlaması ile birlikte 5 dakika demlenmeye bırakılır. Soğumadan tüketilmesi gerekmektedir. Her seferinde taze olarak hazırlanmalıdır.
Rezene Çayı Zararları
Rezene çayı, aşırı miktarda tüketildiği zaman çeşitli sağlık sorunlarına yol açacaktır. Bundan dolayı günde 2 fincandan fazla tüketmemek gerekmektedir.
Rezene çayı fazla tüketildiği zaman ciltte döküntü, kabarıklık, kızarma, mide bulantısı ve kusma sorunları görülmektedir. Rezene çayı zararları arasında aynı zamanda epilepsi hastalarının ve hamilelerin tüketmesinin zararlı olduğunun altı çizilmektedir. Aynı zamanda meme ve rahim kanseri olan kişilerin de rezene çayı tüketmemesi gerekmektedir.
Bebeklerde Rezene Çayı Tüketimi
Bebeklerde sık sık görülen gaz sorununu en sağlıklı yönden çözmek için rezene çayı tavsiye edilmektedir. Ancak rezene çayı, bir aylık altında olan bebeklere verilmemelidir. Kolik sorunu olan bebeklerde oldukça az miktarda, kontrollü bir şekilde verildiğinde gaz sancısına iyi gelerek bebeği rahatlatmaktadır.
Gaz sancısı dışında bebeklerde rezene çayı faydaları arasında şişkinlik giderme, sindirim sorunlarını çözme ve uyku problemlerine iyi gelme etkileri de bilinmektedir. Kabızlık sorunu fazla olan bebeklerde hazmı kolaylaştırdığı da görülmektedir.