2023’te otomobillerde ÖTV dilimi düşecek mi? ÖTV düşerse fiyatlar ne olur?

Otomobil fiyatlarındaki artışa ek olarak, ÖTV dilimlerinin yükselmesi sıfır araba almayı zorlaştırdı. Birçok kişide ise, sıfır otomobillerdeki ÖTV dilimi değişecek mi beklentisi oluştu. Araç fiyatlarını neredeyse iki katına çıkaran ÖTV düşer mi? ÖTV düşerse fiyatlar ne olur? Bu konuyla ilgili merak edilenlere bakalım.

ÖTV düşerse sıfır otomobillerin fiyatı nasıl etkilenir?

Türkiye’de, sıfır otomobillerde uygulanan ÖTV şu anda minimum yüzde 45 oluyor. Bu oran yüzde 80’e kadar çıkabiliyor. Özellikle büyük motorlu, lüks araçlarda ÖTV’nin yüzde 80 olması, C segmentinin milyonlarca liraya ulaşmasına neden oluyor.

Günümüzde vergisiz fiyatı 200 bin lira olan bir otomobilin satış fiyatı, ÖTV ve diğer vergiler ile birlikte 427 bin TL seviyesinde. ÖTV’nin kaldırılması durumunda bu aracın fiyatı yaklaşık 238 bin TL olacak. Ancak sektörün tahmini, ÖTV’nin kaldırılması durumunda araçlara yüzde 20’lik bir zam gelebileceği yönünde. Zira ÖTV’nin yüksek olmasından ötürü birçok otomobil markası vergisiz fiyatlarını uygun seviyede tutmaya çalışıyor.

ÖTV’siz sıfır otomobil fiyatları ne kadar?

Türkiye’de engelli vatandaşlar için, ÖTV’siz sıfır otomobil satın alma hakkı bulunuyor. Bu fiyatlara bakıldığında aşağıdaki tablo ortaya çıkıyor:

  • Egea Sedan: 252 bin TL
  • Renault Clio: 299 bin TL
  • Toyota Corolla: 336 bin TL
  • Dacia Duster: 263 bin TL

2023 Toyota Corolla Cross Hybrid tanıtıldı: Özellikleri neler?

ÖTV kalkar mı?

ÖTV, geçici olarak 20 sene önce gelen bir vergi olmasına karşın, günümüzde halen uygulanıyor. ÖTV kalkar mı tartışmasını başlatan isim CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu oldu ve “iktidara gelirsek” ÖTV kalkacak, “araba almayın” çağrısında bulundu. Peki ÖTV kalkabilir mi?

2021 yılında devlet, ÖTV’den yaklaşık 66 milyar TL gelir elde etti. Bu gelir kalemi devlet bütçesi için oldukça önemli. Hükümette bir değişiklik olsa dahi, böylesine önemli bir gelir kaleminden devletin vazgeçme şansı düşük görünüyor.

ÖTV’nin kalkmasına ilişkin diğer bir konu da, mevcut sıfır araç stokunun zayıflığı. Günümüzde belli markalar hariç, birçok markada sıfır araç satın almak için 1-2 ay beklemek gerekebiliyor. Bunun nedeni ise hem çip krizi hem de enerji krizi. Otomobil markaları seri üretimde sorun yaşaması nedeniyle üretim hedeflerinin altında kalıyor. Bu nedenle bazı yorumcular, ÖTV kalksa dahi yaşanan yığılma nedeniyle sıfır araç satın almanın kolay olmayacağını ifade ediyor.

Sektörden yorum: ÖTV indirimi bekleyen vatandaş zarar edebilir

ÖTV indirimi beklentisi, özellikle CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “otomobil almayın, bizi bekleyin” demesi ve ÖTV’yi düşüreceğini söylemesinden sonra oluştu. Bu durum, satışların zayıf olduğu otomotiv sektöründe satışları daha da düşürdü. Peki sektör ne diyor? MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, konuyla ilgili olarak “ÖTV beklentisinin vatandaşların otomobil ihtiyaçlarını ertelemesine neden olduğunu” söyledi. ÖTV indiriminin gelmemesi durumunda ise, fiyat yükselişleri nedeniyle vatandaşların zarar edebileceğini ifade etti.

Sıfır araç fiyatlarında yükseliş beklentisi: Yüzde 50 artabilir!

ÖTV indirimi bazı vatandaşlar tarafından beklenirken, sektörde çip krizi ve enerji krizi nedeniyle fiyatların daha da çıkacağı beklentisi oluştu. Sıfır araç fiyatları, özellikle büyük otomobil üreticilerinden Almanya’nın enerji krizi nedeniyle bazı fabrikalarında üretimi düşürmesinin ardından arttı. 2023’te sıfır araba fiyatlarının, 2022’ye göre yüzde 50 yüksek olması bekleniyor. Yani şu anda 400.000 TL altında satılan en ucuz sıfır araç olan Hyundai i10, 2023’te 600 bin TL ile en ucuz sıfır araç olabilir.

Yorum yapın