İkamet adresini kontrol edenleri şaşırtan bir olay olan “Adresimde yabancı”, son aylarda gündemde. FOX tv’nin haber yapmasıyla gündeme gelen evdeki yabancı konusu, insanların ikamet adresinde tanımadığı yabancı isimleri bulması ile oldu. Peki evimdeki yabancı olayı nedir, nasıl ortaya çıktı? Adresimde yabancı var mı diye merak edenler için, adım adım e-devletten ikamet adresi kontrolü nasıl yapılır, bakalım.
Adresimde yabancı var mı? Nasıl öğrenilebilir?
İkamet adresinde oturan yabancılar, son aylarda tartışma konusu haline geldi. Bazı vatandaşlar, evlerinde kayıtlı olarak yabancı uyruklu kişileri görünce, olay medyaya hızlı bir şekilde taşındı. Bu olayın ardından e-devlet üzerinden adresinde ikamet eden kişileri sorgulayan birçok yurttaş, adresinde yabancı kişilerin olduğunu fark etti.
Evdeki yabancı haberleri ile gündeme gelen bu olay, sorgulaması kısa süre içinde yapılabilen kolay adımlardan oluşuyor. Bunun için Turkiye.gov.tr üzerinden, “Aynı hanede ikamet eden kişi” hizmetinden yararlanılabilir.
İkamet adresinde oturan kişiler, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün “YERLEŞİM YERİNDE OTURANLAR BELGESİ” ile öğrenilebilir. Bunun için aşağıdaki adımlar takip edilmeli:
- E-devlet anasayfasına giriş yapın
- Arama kısmına “Aynı hanede ikamet eden kişi” yazın ve ilk sonuca gidin
- Barkodlu belge oluşturun
Bu işlemlerin ardından, yerleşim yeri bilgileri sekmesi altında adresinizde kayıtlı olan kişilerin ismi, soy ismi, TC kimlik numarası ve adres tipi çıkacak, adresimde yabancı var mı sorusunun cevabı öğrenmiş olacaksınız.
Göç İdaresi’nden açıklama geldi: Cezai işlem uygulanıyor
Ev ve iş adresinde yabancı uyruklu kişilerin yer aldığını gören vatandaşların sayısı artınca, konuyla ilgili Göç İdaresi Başkanlığı’ndan da bir açıklama geldi. Göç İdaresi Başkanlığı, şikayetler doğrultusunda aykırı adres beyanında bulunan yabancılar için idari ve adli işlemlerin yapıldığını belirtti. Bununla birlikte birçok vatandaş, yabancı uyruklu kişilerin farklı bir adresi ikamet adresi olarak nasıl gösterdiğini anlayamadı.
Adresinizde başka birinin yer almasının riski var mı?
Ev adresinde, bilinmeyen kişilerin kayıtlı olması çeşitli riskler yaratabilir. Bu nedenle birçok kişi e-devlet üzerinden adresinde kayıtlı olan isimleri sorguladı.
Uzmanlara göre bu durumun en büyük riski, ilgili kişinin haciz, icra borcu gibi konuların muhatabı olması durumunda, evde çeşitli risklerin ortaya çıkabilmesi. Türkiye’de geçici olarak bulunan yabancıların, tanımadıkları adresleri göstermesi büyük bir yankı uyandırmıştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, konuyla ilgili açıklamasında farklı adreslerde ikameti bulunan yabancıların teknik bir hatadan ötürü ortaya çıktığını ve bunun ülke genelinde yaklaşık 1200 kişiyi kapsadığını söyledi. Evdeki yabancı haberleriyle ilgili en çok gündeme gelen konulardan biri de 2023 Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının manipüle edilebilme riski. Boş ve dolu evlerde ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşların oy kullanma hakkının olması ve ilgili mahallede, şehirde seçim sandığına gidebilmesi bir endişe oluşturuyor.
E-devletten kontrol etmek en mantıklısı gibi duruyor, güvenlik açısından önemli olabilir.
Adres kontrolü yapmak iyi fikir mi? Gizlilik sorunu yaratır mı? Tartışalım!
E-devletle adres kontrolü yapmak şart mı? Güvenlik için gerekli mi? Tartışalım!
Bu e-devlet olayı bence çok gereksiz, kimseye ne zararı var ki?
Senin düşüncene katılmıyorum. E-devlet hizmetleri vatandaşların işlerini hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor. Hem zaman hem de kağıt tasarrufu sağlıyor. Bu nedenle e-devlet uygulamalarının çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Herkese faydalı olması sebebiyle önemli bir hizmet.